Обратно към пълната версия на статията »

Протести в Европа: Subway избягва отговорностите си за хуманно отношение към животните

Протести в Европа: Subway избягва отговорностите си за хуманно отношение към животните
A A+ A++ A

В общоевропейска кампания коалицията Open Wing Alliance призовава веригата за бързо хранене Subway да повиши стандартите си за хуманно отношение за пилета-бройлери. Днес сутринта (4 декември) коалицията започна петиция и онлайн кампания в протест срещу статуквото. 

20 организации за защита на животните от 14 различни държави, включително сдружение КАЖИ в България, отправят критика, че гигантът за сандвичи отказва да предприеме постижими промени, които могат да намалят страданието на милиони животни. По света има над 42 000 ресторанта, асоциирани със Subway, от които 42 у нас.

“Subway твърдят, че високите етични стандарти, устойчивостта и социалната отговорност са важни за бизнеса им. Въпреки това, изглежда реалността е точно обратното: бройлерите, които се озовават в сандвичите и салатите на Subway, живеят и умират в ужасяващи условия.”, казва Светослав Чекелев от сдружение КАЖИ.

Пренебрегването на изискванията за по-високи стандарти в хуманното отношение към бройлерите се отразява пряко и на употребата на антибиотици, респективно и на крайния продукт, консумиран от човека. 

Значителни здравословни проблеми на птиците поради неестествено бърз растеж, теснота, висока гъстота на отглеждане и неефективни методи за зашеметяване преди клане са част от ежедневието в индустрията за пилета-бройлери. За да намалят най-лошите проблеми, около 30 организации за животните са се обединили и са описали нови минимални стандарти за тази индустрия под формата на т.нар. European Chicken Commitment. Около 200 компании от САЩ и Европа вече са поели ангажимент да изпълнят изискванията.

Subway избягват конкретни изявления относно декларацията European Chicken Commitment през последните две години, въпреки че компанията вече се е съгласила да имплементира по-високи стандарти за хуманно отношение за бройлери в САЩ и Канада. Чекелев казва още:

“Още с приетата на 25 октомври 2018 г. от Европейския парламент Резолюция, включваща императивни препоръки за неотложни действия по благосъстоянието на бройлерите, стана ясно, че минималните стандарти за отглеждането им не са достатъчни за да предотвратят болката и страданието на тези животни. Подписването на European Chicken Commitment от компании като Subway е една малка крачка за намаляване на страданието на милиардите бройлери, скрити от очите на обществото.”

Изискванията на European Chicken Commitment включват критерии, касаещи пространство, климата в халетата, устройството им, осветлението и зашеметяването преди клане. Ангажиментът също включва неизползване на породи и хибриди пилета, които не могат да ходят в края на цикъла на угояване поради неестествено бързия им растеж и прекалено високото тегло.