Смяната на социалния министър Бисер Петков с Деница Сачева предизвика спор в парламента

3 декември 2019, вторник / 12:47;
Смяната на социалния министър Бисер Петков с Деница Сачева предизвика спор в парламента

Смяната на социалния министър Бисер Петков с Деница Сачева предизвика спор в парламента. Темата влезе като точка в дневния ред на извънредното заседание на парламента, свикано за гласуване на Бюджет 2020. Депутати и министри си размениха остри реплики при обсъждането преди вота на оставката на Петков и това за назначаването на Сачева.

„Деница Сачева има бакалавърска степен по Социална педагогика и две магистърски – по Здравен мениджмънт и Връзки с обществеността. Започва кариерата си в социалното министерство, където заема различни позиции. Тя е един от първите 10-има служители на Здравната каса. От 2016 до 2017 г. е била заместник-министър на труда и социалната политика”. Така вицепремиерът Томислав Дончев представи предложената за нов социален министър.

„Все пак ние тук избираме човек, за когото трябва да знаем зад какво застава и за какво се бори. Не чухме какво ще бъде отношението на г-жа Сачева за отмяната на Закона за социалните услуги, за Истанбулската конвенция”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от „Атака” Десислав Чуколов.

„Бисер Петков беше едно от най-диалогичните лица на ГЕРБ, опитващи се да сторят нещо дори с вързани ръце. Вероятно това бе неговата системна грешка”, коментира Драгомир Стойнев от БСП. И допълни, че кариерата на Сачева е „белязана от няколко скандални казуса с прекарването на т.нар. „джендър идеи”. „Кой ще контролира това, след като мнозинството в парламента няма достатъчно характер и смелост”, запита Стойнев.

„Не толкова политиката, колкото животът ме е научил, че някой говори силно или вика, когато няма какво да каже”, отвърна Дончев.

ДПС категорично обявиха, че няма да гласуват "за" оставката на Петков, защото "принципът "стани да седна" нямало да реши проблемите в социалната система.