Обратно към пълната версия на статията »

Бисер Петков ще предаде поста министър на труда и социалната политика на Деница Сачева

Бисер Петков ще предаде поста министър на труда и социалната политика на Деница Сачева
A A+ A++ A

Утре, 3.12.2019 г., Бисер Петков ще предаде поста министър на труда и социалната политика на Деница Сачева.

Церемонията ще се проведе от 12 часа в Министерството на труда и социалната политика.

Коя е Деница Сачева?

Специалист по връзки с обществеността, дългогодишен активист в неправителствения сектор, на два пъти кандидат за депутат от десницата, бивш член на здравната каса от първите години на създаването й, участвала в разработването на някои от първите стратегически документи за реформи в здравеопазването по времето на министър Илко Семерджиев (1999 - 2001 г.), зам.-министър в социалното и в образователното министерство по времето на правителства на ГЕРБ. Това донякъде описва дейността в последните около 20 години на Деница Сачева – предложена от премиера Бойко Борисов и най-вероятен бъдещ нов социален министър.

Във властта

Сачева започва кариерата си в Министерството на труда и социалната политика, където заема различни позиции - от специалист до ръководител сектор в Националния център за социално подпомагане. През 1999 г. тя става и един от първите десет служители на Националната здравноосигурителна каса, където работи като началник на дирекция "Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти". За година и половина е началник на кабинета на министъра на здравеопазването (1999 - 2001 г.) Илко Семерджиев в правителството на ОДС с министър–председател Иван Костов. Участвала е в екипа, разработил и съставил Националната здравна стратегия 2001 – 2010 г.

Там отговоря също за връзките с международните институции, Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия. Прави два опита да стане народен представител - по време на предсрочните парламентарни избори през 2013 г. поведе листата на ДСБ в Хасково, а на следващата година оглави листата на коалиция "Десните" в София. Макар от години да е известна с активизма си в различни сфери – от социални и здравни дейности, през интеграцията на ромите и в подкрепа на инициативи за граждански свободи в Сирия, Деница Сачева привлече и вниманието през втория мандат на кабинета Борисов, когато стана един от яростните критици на тогавашния здравен министър Петър Москов. В блога си, в социалните медии и при различни свои участия тя открито се противопоставяше на водената от него "популистка" политика.

Затова включването й в същото това правителство беше сравнителна изненада – Борисов я направи заместник-министър на труда и социалната политика, където остана от 2016 г. до април 2017 г. От 2017 г. до сега е заместник-министър на образованието. В образователното министерство Сачева отговаря за приобщаващото образование – за децата със специални образователни потребности, със заложби, както и за деца от социално слаби семейства. Връзки с обществеността и неправителствена дейност Деница Сачева е магистър по връзки с обществеността от Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и магистър по здравен мениджмънт от университет "Проф. д-р Асен Златаров" - гр. Бургас.

Дипломиран бакалавър по социална педагогика от Югозападен университет "Неофит Рилски", гр. Благоевград. Тя е била председател на Българската асоциация на пиар агенциите, както и собственик на основаната от нея през 2001 г. пиар агенция "Интелдей солюшънс". За една от своите комуникационни кампании агенцията получава и номинация от ООН. За своята правозащитна дейност като представител на "Интелдей солюшънс" Деница Сачева беше номинирана за наградите на Българския хелзинкски комитет "Човек на годината" през 2012 г. Тогава е предложена за наградата заради подкрепата си на сирийската общност в България и дейности за уреждането на статута на сирийските бежанци в страната. Сачева е била и член на управителния съвет на фондация "За хората", социален експерт и доброволец. А също и председател на управителния съвет на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.