Обратно към пълната версия на статията »

Социални работници се срамуват от ниските си заплати, поставиха 2 основни искания (СНИМКА)

Социални работници се срамуват от ниските си заплати, поставиха 2 основни искания (СНИМКА)
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Социалните работници в цялата страна днес стачкуват - в София - Национален протест, а из страната - предупредителен - едночасов. В Пловдив също се включиха в стачката като за 1 час някои от работниците спряха работа и обясниха пред журналисти защо се стига до крайната мярка и какви с исканията им.

Повечето от служителите разкриха пред репортер на Novinite.bg, че се срамуват да кажат колко ниски са заплатите им и в какви условия се налага да работят.

Основните им искания са възнагражденията им да се увеличат с 40 процента, а за назначаване на длъжноост да се изисква степен "Бакалавър". Това обаче са само част от нещата, за които те настояват.

Протестът бе обявен от 10 до 11 часа в страната.

Стартовата заплата на новоназначен социален работник в дирекциите е в размер на около 730 лв., като чистата сума за получаване след законоустановените удръжки е в размер на около 600 лв.

Към момента на длъжност социален работник може да постъпи и човек със средно образование като не се изисква и стаж, което според протестиращите е несправедливо.

"Срам ме е да ви кажа колко точно получавам. Работим в тежки условия, в трудни ситуации и с опасен контингент в доста случаи. изразявам мнението на всички служители в пловдивска област като обявявам, че това е недопустимо да продължава", каза една от служителките в агенция "Закрила на детето".