Обратно към пълната версия на статията »

Лошо! Въглеродният диоксид в атмосферата е на нивата отпреди 3 милиона години

Лошо! Въглеродният диоксид в атмосферата е на нивата отпреди 3 милиона години
A A+ A++ A

Нивата на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата продължават да растат с бързо темпо. През 2018 г. те са достигнали най-високата си точка в човешката история, съобщава Световната метеорологична организация. Тя публикува своя годишен доклад, в който отчита, че нивото на CO2 през 2018 г. е достигнало 407,8 части на милион.

Учените изчисляват, че последният път, когато в атмосферата е имало сходни нива на CO2, е бил преди около 3 млн. години. Тогава средната глобална температура е била с около 3 градуса по Целзий по-висока, а нивото на световния океан е било по-високо с 20 метра.

Информацията в доклада е събрана от над 100 станции по света. От тях е взета средната стойност, като учените отчитат все по-голямо ускорение на натрупването на вредните газове.

"Няма никакви изгледи на забавяне на темпото, още по-малко на намаляване на концентрацията на парникови казове в атмосферата и това е въпреки всички мерки на Парижкото споразумение за климата", коментира генералният секретар на организацията Петери Таалас.

Увеличават се и нивата на метан и азотен оксид. Въглеродният диоксид има най-голяма роля за затоплянето, като намапява и pH стойността на океаните, което вреди на живота в тях. Учените очакват концентрацията на CO2 да продължи да се увеличава всяка година за дълъг период от време. Нужно е драстично намаляване на вредните емисии до почти нула, за да може да започне стабилизация, казва Пеп Канадел от Global Carbon Project.