Обратно към пълната версия на статията »

Китайски инвеститори искат да строят тунел под Стара планина

Китайски инвеститори искат да строят тунел под Стара планина
A A+ A++ A

"Добрият политически диалог, който наблюдаваме през последните години, между България и Китай, намира практическо приложение в конкретни споразумения, които, вярвам, ще прераснат в конкретни съвместни инициативи на публично – частно партньорство.“

Това каза заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който се срещна с представители на Китайската асоциация на международните контрактори.

На срещата Нанков представи конкретни проекти в областта на пътната инфраструктура и възможностите за тяхната реализация на принципа на публично – частното партньорство с чуждестранни инвеститори.

Сред възможните обекти за съвместна реализация той очерта автомагистралата "Русе – Велико Търново“, заедно с тунела под връх Шипка и автомагистралата "Черно море“. Първият обект е продължение на българска територия на трансевропейския транспортен коридор номер 9, свързващ Югоизточна Европа с Близкия Изток, а вторият обект – част от транспортен коридор номер 8 и директна връзка между двете най-големи пристанища у нас – Варна и Бургас, които са "вратите“ на страната ни от Изток към Централна и Западна Европа.

"Тези проекти имат изключително висок потенциал за изпълнение на принципа на публично – частното партньорство, както и дават големи възможности за реализиране на чуждестранен бизнес интерес у нас“, подчерта пред гостите заместник – регионалният министър.

"Целта на нашата визита е да намерим съвместно с българската страна подходящ вариант за реализирането на конкретни проекти в това число в областта на транспорта, градското планиране и градоустройство,“ каза на срещата председателят на Китайската асоциация на международните контрактори Фанг Кючен.

Той подчерта, че в страната ни са дошли представители на най-големите компании в областта на транспортната инфраструктура и китайски банки, които проявяват сериозен интерес за инвестиции в България.