Обратно към пълната версия на статията »

Румен Гечев: Бюджет 2020 ни гарантира стабилно изоставане

Румен Гечев: Бюджет 2020 ни гарантира стабилно изоставане
A A+ A++ A

Бюджет 2020 ни гарантира стабилно изоставане спрямо другите страни от Европейския съюз. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия депутатът от БСП Румен Гечев.

„Средствата в бюджета не се обвързани с икономическото развитие. Не виждаме фонд за публично-частни партньорства за разлика от другите страни. Например Унгария, Румъния, която е предпоследна в ЕС, са заложили динамика от 16-18% за увеличение на инвестициите, а в България е само 3%. Делът на инвестициите в северната ни съседка е в пъти по-голям отколкото в страната ни. Затова този бюджет ни гарантира стабилно изоставане“, обясни той.

Червеният депутат съобщи, че БСП ще подкрепи отделни стъпки на правителството, като увеличението на заплатите на учителите.

"Отделни стъпки на правителството като повишение на заплатите на учителите ние на второ четене ще подкрепим. Проблемът е, че ние увеличаваме драматично парите в здравеопазването. Увеличаваме парите в една нереформирана система. Ние сме против това”, коментира той. 

По думите му българското правителство вместо да увеличава бюджетните разходи на пазарна основа, то ги намалява. Румен Гечев отправи и критика към правителството.  Според него по философията на бюджета той е необвързан с икономическото развитие на страната.

„За разлика от бюджетните политики на другите страни от ЕС, в това число и на Румъния, където в закона за Бюжет 2020 пише „че фискалната и бюджетната политика пряко ще спомагат за икономическия растеж в пределите на разрешените от пакта за стабилност и растеж бюджетен дефицит до 3% от БВП“, добави Гечев.

„Българското правителство пък предлага политика, която е обратна на тази на останалите страни членки на ЕС за поддържане на бюджетните приходи около 45-47% от БВП. Това значи, че почти половината от Брутният вътрешен продукт на дадена страна минава през бюджета, през процесите на разпределение и преразпределение“, обясни икономистът. 

„Правителството е заложило тази година спрямо предходните и през следващите три години този дял да слезе до 35%. Това означава, че в бюджета влизат 12 милиарда лева по-малко, отколкото е европейския стандарт", уточни той.

Депутатът от  ГЕРБ Александър Иванов пък каза, че бюджетът за 2020 година е 36,9% от БВП на страната. Тази година той е в размер на 118 милиарда лева, а следващата 126 милиарда. "В бюджета за 2020 година имаме заложено пак бюджетно увеличение на заплатите от 10%. Минималната заплата ще нарасне на 610 лева", допълни той.

Иванов заяви още, че в последните години в пъти се е увеличил достъпа до здравеопазване, медикаменти иновативни методи за лечение. "За съжаление виждаме и такива примери, като този в Пазарджик, които са черни петна върху името на медицината", каза още депутатът от ГЕРБ.