Обратно към пълната версия на статията »

Макрон: Европейците да не забравят важността на падането на Берлинската стена

Макрон: Европейците да не забравят важността на падането на Берлинската стена
A A+ A++ A

Френският президент Еманюел Макрон призова европейците да останат верни на стремежите на онези, които преди 30 години постигнаха падането на Берлинската стена.

"Преди 30 години Берлинската стена не падна - тя беше съборена благодарение на смелостта на хиляди мъже и жени, пропити с духа на свободата", написа Макрон на своята страница в социалната мрежа „Туитър“ на френски и немски език. "Те проправиха пътя за обединението на Германия и единството на Европа. За да останем на висотата на смелостта им, ние трябва да останем верни на техните стремежи“.

Френският президент ще пристигне в Берлин в неделя, където ще се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел и с президента Франк-Валтер Щайнмайер.

От своя страна френският премиер Едуар Филип публикува видео съобщение на страницата си в „Туитър“, в което разказа за впечатленията от онези дни преди тридесет години. „Това беше истински празник“, спомня си премиерът. "Невероятно е това, че за много кратко време и по толкова мирен начин успяхме да постигнем падането на стената и обединението на Германия", подчерта той.