УНИЦЕФ: 1/3 от българчетата - с наднормено тегло

21 октомври 2019, понеделник / 15:25;
УНИЦЕФ: 1/3 от българчетата - с наднормено тегло

Темата за здравословното хранене събра деца и шеф майстори на кухнята. Събитието се провежда на фона на тревожната статистика, в която страната ни се нарежда на челните места по брой на децата с наднормено тегло. Според проучване на УНИЦЕФ броят им се е увеличил със 120% от 90-те години насам. Инициативата цели да обърне внимание на това какви храни консумират децата и какви продукти е добре да присъстват в менюто им. "Семейното възпитание е едно от най-важните неща. Първите седем години са определящи за това децата ни да бъдат здрави. За четвърта година работим по темата за здравословното хранене.

За първи път обаче включихме и малчугани от детските градини, защото е важно от съвсем малки те да бъдат провокирани да опитват продукти като магданоз, лимон и други", сподели шеф Ангелов пред репортерът на Bulgaria ON AIR Гита Манолова. Той посъветва родителите да избягват заведенията за бързо хранене, както и да четат етикетите. "Колкото по-малко неща са изписани на опаковката, толкова по-добре", допълни шеф Ангелов. България се нареди сред държавите, в които децата с наднормено тегло най-бързо са се увеличили през последните години. Страната ни е на шесто място по този показател, според мащабното проучване на УНИЦЕФ.

Експертите на Детския фонд на обединените нации са изследвали здравния статус и качеството на хранене на малчуганите в 41 държави от цял свят. Те са установили, че в осем от тях броят на затлъстелите хора на възраст от 5 до 19 г. е скочил двойно за последните 26 г. Сходен проблем като нашия с бързо затлъстяване на подрастващите имат Турция, Унгария, Хърватия, Словения, Полша и Словакия. Най-драстично обаче е положението в съседна Румъния, където броят на децата с проблемно тегло е скочил със 170 на сто. Според УНИЦЕФ около 200 млн. малчугани по света се хранят нездравословно. Това означава, че поне едно на три деца под 5-годишна възраст е недохранено или с наднормено тегло. Почти две на всеки три бебета между 6 месеца и две години не ядат неща, които поддържат оптимален растеж и развитие на мозъка и тялото, а това обикновено води до трудности при учене, понижен имунитет, повишена чувствителност към инфекции и понякога смърт.