Обратно към пълната версия на статията »

Путин обеща на НАТО ракети, които не ги лови никакво ПРО

Путин обеща на НАТО ракети, които не ги лови никакво ПРО
Кремъл
A A+ A++ A

Фактът, че инфраструктурата на НАТО се приближава към руските граници не ни причинява никаква радост, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за RT Arabic, Sky News и Al Arabiya, предаде БГНЕС.

“Винаги сме го чувствали, винаги сме говорели за това. И ни отговаряха през цялото време:” Не се страхувайте, не е срещу вас и няма от какво да се притеснявате, защото НАТО се трансформира, това изобщо не е военна организация, неагресивна е и така нататък”, каза руският президент.

Путин припомни обаче, че никой не е променил статута на НАТО, осигуряващ военна подкрепа за членовете на алианса.

“Това е военен блок. И разбира се, когато инфраструктурата на военния блок се приближи до нашите граници, това не ни носи радост”, заключи държавният глава.

В Русия ще бъдат създадени ударни ракетни комплекси, способни да преодолеят всяка система за противоракетна отбрана, заяви Путин. „Ще го направим, това вече е очевидно, защото системите за противоракетна отбрана работят срещу балистични ракети, летящи по балистична траектория, а ние, освен че многократно ги подобряваме, създадохме и други оръжия, които никой друг няма в света“, – каза руският президент.

Русия е единствената държава в света, която официално обяви, че разполага с хиперзвуково оръжие. През февруари Путин обяви за серийното производство на стратегическия ракетен комплекс „Авангард“ и за успешното тестване на хиперзвуковата противокорабна ракета “Циркон”.

По-специално, създадената хиперзвукова морска ракета „Циркон“ ще има скорост от 9 пъти скоростта на звука, т.е. около 10 000 км/ч и олсег над хиляда километра, а надводните и подводни кораби, както перспективни, така и в строеж, ще бъдат въоръжени с нея.

Според президента използването на ракетата се предвижда да бъде прилагано от серийни подводници и надводни кораби и подводници, включително тези, произведени и построени за високоточните ракети “Калибър”.

За кризата около Иран Путин каза, че Москва ще положи всички усилия за разрешаване на напрежението около Иран, имайки предвид, че има добри отношения както с Техеран, така и с арабския свят.

“Що се отнася до Русия, ние ще положим всички усилия да създадем необходимите условия за положителна динамика. Вярвам, че Русия има добри отношения с Иран, а също и добри отношения с нашите арабски приятели.”

Путин също призова за диалог с Иран и зачитане на неговите национални интереси. “Такава голяма сила като Иран, която съществува от хиляди години, не може да няма свои собствени интереси, които трябва да бъдат уважавани, трябва да се води диалог, без диалог не може да се реши нито един проблем. Предполагам, че … само тези държави могат решават проблемите между тях “, добави руският президент.

Атаките срещу танкери и петролна инфраструктура няма да повлияят на сътрудничеството на Русия по ОПЕК +, заяви още руският президент Владимир Путин.

“Ако някой мисли, че подобни действия, като завземане на танкери, атаки срещу петролната инфраструктура,че това по някакъв начин ще се отрази на сътрудничеството на Русия и нашите арабски приятели в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, или ще разрушат нашето взаимодействие в посока на ОПЕК плюс, дълбоко греши “, каза Путин.