Обратно към пълната версия на статията »

Поляците имат ден за размисъл

Поляците имат ден за размисъл
Pixabay
A A+ A++ A

Днес в Полша е ден „на предизборната тишина” заради насрочените за утре, неделя, редовни парламентарни избори, предаде БГНЕС.

На 13 октомври поляците ще изберат 460 депутати от Сейма (долната камара на парламента) и 100 членове на Сената (горната камара).

Съгласно полското законодателство „предизборната тишина” настъпва в полунощ срещу сбота и продължава до закриването на избирателите бюра в неделя вечерта.

По време на „тишината” е забранено публикуването на социологически допитвания, включително на екзит-полов, всякакви варианти на агитация за политически сили и конкретни кандидати, митинги и манифестации, разпространение на агитационни материали. Забранено е и отлепването и късането на агитационните плакати. Забраната е валидна и за агитацията в интернет.

Нарушителите се глобяват от 500 000 до 1 млн. злоти (от $125 до $250 000).

За гласовете на избирателите ще се борят 9 партии и обединения. Това са Полската селска партия (PSL),управляващата партия „Право и справедливост” (PiS), Съюзът на демократичните леви (SLD), обединението на евроскептиците и националистите „Конфедерация”, опозиционниото обединение „Гражданската коалиция” (KO), чийто гръбнак е най-голямата опозиционна партия “Гражданска платформа” (PO). В надпреварата ще участват и партии, които не са регистрирали списъци във всички окръзи – „Десните”, „Излъганите пенсионери”, „Безпартийните и самоуправленците” , „Ефективните” на рап музиканта Петра Лирой.