Обратно към пълната версия на статията »

Ако се засили емиграционният натиск : Каракачанов готов да пусне армията

Ако се засили емиграционният натиск : Каракачанов готов да пусне армията
A A+ A++ A

Ако се засили емиграционният натиск отново ще бъде използвана армията за защита на българските граници, обяви във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той коментира ситуацията в Сирия и заяви, че българските войници не могат да бъдат пушечно месо в експериментите, които стават в Близкия изток.

"Отказали сме да изпратим в Сирия войски, абсурд е сега да изпратим заради този конфликт", подчерта той. По думите му може би ще се наложи, ако отново се засили емиграционният натиск, отново да се използва армията за защита на границата.

Има направени разчети, взаимодействието с гранична полиция е много тясно, има готовност и изработени графици, но към момента подобна заплаха няма, подчерта Каракачанов, пише БТА.

Той посочи, че се наблюдава и ситуацията в Гърция, на местата, където има разкрити бежански лагери близо до българската граница, като в този в Серес, който се намира на около 45 километра от границата и тази пролет е имало бунтове. Наблюдава се трафикът на турска територия. "Три милиона нелегални емигранти в Турция не са за подценяване, а една немалка част от тях са с радикални ислямиски убеждения", каза Каракачанов и изрази притеснение от факта, че този конфликт, който е започнал да се разгаря от вчера, отново няма да успокои ситуацията в Сирия.

Според него затворените и контролирани от кюрдските сили лагери с джихадисти могат да спрат да се охраняват и тези хора да тръгнат към Европа, което е притеснително, въпреки взетите мерки. Той уточни, че към момента няма движение в българска посока и посочи, че вчера за целия ден е установен опит за едно нарушение.

В отговор на журналистически въпрос министърът каза, че няма служител на Министерството на отбраната, който да е замесен в организирането на "съботажите за изваждането на децата от циганската общност от училище". Той подчерта, че това е потвърдено и от ДАНС и от главния прокурор.

Каракачанов коментира и средствата за отбрана. От четирите милиарда лева за отбрана за тази година, два милиарда са предвидените средства за самолети, които са еднократни, уточни той. Министърът прогнозира, че за следващата година се предвиждат регулярни разходи близо по 200 милиона лева допълнителни за двата проекта, свързани с корабите и бронираната машина за нуждите на армията. За първи път всички самолетни платформи се ремонтират и обновяват, каза още той.

Във Велико Търново министърът участва в церемонията на която курсантите от 146-ия випуск на Националния военен университет "Васил Левски" положиха военна клетва.