Обратно към пълната версия на статията »

Турция стартира и сухопътна операция срещу кюрдите, светът настръхна

Турция стартира и сухопътна операция срещу кюрдите, светът настръхна
A A+ A++ A

Турският президент Ердоган обяви вчера началото на военната операция „Мирна пролет” в Северна Сирия. Турските власти разясниха, че операцията е насочена срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ и терористичната група „Ислямска държава“, забранени в Турция.

Турската авиация удари в сряда вечерта градовете Рас ал Айн в сирийската провинция Хашек. Друг сирийски град на границата с Турция, Teл Абиад, също беше подложен на въздушни удари.

По-късно беше обявено началото на наземния етап от операцията.

Според последната информация на турското министерство на отбраната, след началото на операцията военните са атакували 181 цели на кюрдските сили в Северна Сирия.

Според турски експерти, това е най-голямата турска военна операция след инвазията в Кипър през 1974 г. В операцията турската армия използва широк набор оръжия местно производство, сред които ракети, гаубици, бойни хеликоптери и бронирани машини.

ЕС призова Турция да прекрати своите “едностранни военни действия”, няколко арабски държави също осъдиха военните действия. Генералният секретар на ООН изрази изключителна загриженост от тези събития.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес закрито заседание по повод военните действия на Турция срещу кюрдските позиции. Според АФП заседанието ще се състои по молба на петте европейски държави в съвета – Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция.

Офанзивата на Турция започна след като американският президент Доналд Тръмп реши да изтегли американските войски от региона. В сряда Тръмп отново защити решението си и в същото време подкрепи санкции срещу Турция. Той заяви, че САЩ не одобряват военната операция на Турция в Сирия и счита това за “лоша идея”.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара има право да проведе военна трансгранична операция в съседна Сирия благодарение на споразумение, подписано от двете правителства в Адана през 1998 г.

Ердоган коментира и изказванията на своя американски колега за готовността на САЩ да “унищожат турската икономика”, ако Анкара прекрачи границата.

“Смятам тези думи за изявления, направени с цел да се предотврати напрежението в определени кръгове”, каза той.

Ден преди началото на турската операция в Сирия, Тръмп обяви, че планира да преговаря с Ердоган на 13 ноември във Вашингтон. След това шефът на Белия дом два пъти заяви, че Вашингтон ще “унищожи икономиката” на Турция, ако “прекрачи границата” или “започне да унищожава кюрдите в Северна Сирия”.