Обратно към пълната версия на статията »

Три безумия за феновете отпаднаха, вече ще продават билети и в деня на дербитата

Три безумия за феновете отпаднаха, вече ще продават билети и в деня на дербитата
A A+ A++ A

Няколко големи промени бяха обнародвани в т. нар. Закон за футболното хулиганство. Отпад забраната за продажба на билети в деня на рисковете мачове. Няма да бъдат въвеждани и поименните билети, за които се говореше наскоро и които трябваше да бъдат сканирани на скенери на входовете. Освен това феновете от чужбина, който си идват за футболни срещи вече ще могат да се легитимират и да влизат по стадионите с шофьорска книжка или международен паспорт.

В бр. 79 на Държавен вестник от 08.10.2019 г. беше публикуван Закон да изменение на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Промените влизат в сила от 12.10.2019 г.

1. В Чл. 11 се отменя ал. 3, т.е. при достъп до спортното мероприятие не е необходимо представянето на документ/знак, който да песонализира посетителя, както и необходимостта от скенер за лични документи. Това не отменя необходимостта посетителите да носи в себе си документ за самоличност, тъй като съгласно чл. 6 на Закона за българските лични документи „ Чл. 6. Гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност.”
2. В ал. 5 на чл. 11 се заличава забраната да се продават входни билети или абонаментни карти в деня на спортно мероприятие определено с висок риск от нарушаване на обществения ред.
3. Отменят се алинеи 6, 7 и 8 на чл. 11.
4. В чл. 45 се думите „чл. 11, ал. 1, 3, 5, 7 и 8” се заменят с „чл. 11, ал. 1”, т.е. отменя се отговорността за организатор на спортното мероприятие, който не изпълни задълженията си по отпадналите от чл. 11 алинеи.

Закон да изменение на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, публикуван в бр. 79 на Държавен вестник от 08.10.2019 г:

Чл. 11. (Изм. – ДВ, бр. 65 от 2018 г.) (1) Организаторите на спортни мероприятия предприемат всички необходими мерки в дните на спортни мероприятия до територията на спортната зона да се допускат само лица и превозни средства, които притежават право на достъп.
(2) Правото на достъп до спортни мероприятия се удостоверява със следните документи/знаци:
1. входен билет или абонаментна карта;
2. служебен пропуск или акредитация;
3. покана.
(3) (В сила от 08.08.2019 г.) Достъпът до спортното мероприятие се осъществява чрез предоставянето на документ/знак по ал. 2, който персонализира посетителя. Когато документът/знакът по ал. 2 не персонализира посетителя, достъпът до спортното мероприятие се осъществява и след разчитане на лична карта на посетителя от скенер за лични документи. Отменя се!
(4) Във входния билет, служебния пропуск и поканата се отбелязват секторът, блокът и мястото, както и датата и часът на провеждане на спортното мероприятие. На входния билет се изписват забраните към посетителите на спортни мероприятия съгласно закона.
(5) Заличава се Документи по ал. 2, т. 1 за спортни мероприятия, определени като такива с висок риск от нарушаване на обществения ред, не се продават на каса в деня на мероприятието, като организаторите предварително обявяват тази информация публично. Документите по ал. 2, т. 1 може да се продават и по електронен път.
(6) Условията и редът за достъп до спортно мероприятие и за издаване на документите/знаците по ал. 2 се определят с наредба на Министерския съвет.
(7) Организаторите на спортни мероприятия предприемат мерки за защита на документите/знаците за достъп срещу подправяне или повторно ползване, както и за защита на личните данни на гражданите.
(8) Организаторите на спортни мероприятия, с взаимодействието на собствениците или ползвателите на спортни обекти, организират съхраняването на личните данни на гражданите за тримесечен срок и последващото им заличаване съгласно действащите нормативни актове. – Отменя се
………………………………………………………..
Чл. 45. (Изм. – ДВ, бр. 65 от 2018 г.) (1) На организатор на спортно мероприятие, който не изпълни задълженията си по чл. 8, 10, чл. 11, ал. 1, 3, 5, 7 и 8 отменя се, чл. 12, 15, 16 и чл. 17, ал. 1 и 5, се налага имуществена санкция от 4000 до 6000 лв.
(2) Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно, се налага имуществена санкция от 7000 до 10 000 лв.
(3) На организатор на спортно мероприятие, който наруши разпоредбите на чл. 7а, се налага имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв.
(4) Когато нарушението по ал. 3 е извършено повторно, се налага имуществена санкция от 8000 до 15 000 лв.