Обратно към пълната версия на статията »

ВИДЕО Дуо терористи сее смърт до синагога по време на най-големия юдейски празник

ВИДЕО Дуо терористи сее смърт до синагога по време на най-големия юдейски празник
A A+ A++ A

Двама неизвестни  откриха огън близо до синагога в германския град Хале в късния следобед, съобщиха от местната полиция. При нападението са загинали най-малко двама души. Има и много ранени. 

ГЛЕДАЙТЕ ТУК ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО ОТ МОМЕНТА НА СТРЕЛБАТА

Атаката е извършена по време на Йом Кипур („Денят на изкуплението“ - най-големия еврейски празник, бел.ред.).

По последни данни нападателите са били двама. Терористите са избягали с автомобил. Първият е открил огън с автомат, а вторият е хвърлил граната на територията на еврейско гробище.
 
Полицията призова хората да останат по домовете си тази вечер. „Провежда се спешно издирване. Моля, останете вкъщи или потърсете сигурно място“, се казва в изявление на полицията в Хале.

Според германския таблоид Bild, става въпрос за двама нападатели, които първоначално тръгнали да бягат пеша. После те са нападнали таксиметров шофьор, за да отнемат колата му. Той е оказал съпротива и е ранен. Откаран е в болница с хеликоптер, като има информация, че и жена му е била ранена.

От съображения за сигурност полицията в Германия вече е евакуирала училище – при Маркранщад.

Междувременно стана ясно и, че Баварската прокуратура е провела операции срещу десни екстремисти днес в няколко провиници, включително близо до Хале. Засега обаче няма доказателства, че случилото се при синагогата в Хале, в деня на един от най-големите юдейски празници Йом Кипур, е свързано с тези операции.