Обратно към пълната версия на статията »

Благоевград чества Освобождението си с парад на униформи и знамена-реликви

Благоевград чества Освобождението си с парад на униформи и знамена-реликви
A A+ A++ A

С парад на знамена, униформи и въоръжение от освобождението до Втората световна война, издигане на националния трибагреник и полагане на цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето, в Благоевград започнаха тържествата по повод 107-та годишнина от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от турско робство, предаде  БГНЕС.

Гост на тържествата бе министърът на отбраната Красимир Каракачанов, в церемонията по издигане на националния трибагреник участва представителна военна част.

В представянето на униформите, въоръжението и знамената участваха клубове „Традиция“ от Благоевград, Троян, Панагюрище, Клисура, Велинград, Копривщица, Трявна, Мирково, Перник, Плевен, Сливница, София и Ст. Загора, както и Сдруженията „Миненосец Дръзки“-Варна и „Хайдути“-Симитли.

На 5 октомври 1912 г. части на Седма Рилска дивизия освобождават Горна Джумая, победоносният им поход продължава до пълното освобождение на Пиринска Македония и присъединяването й към майка България.

Празничната програма днес започна с панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. Тя бе отслужена в църковен храм „Въведение Богородично“.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Македоно-одринското опълчение на площад „Мите Марков“.

Началото на втората част от празничната програма днес-5 октомври ще бъде поставено с Тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и Церемония по връчване на наградите „Личност на годината“.