Обратно към пълната версия на статията »

Революция в родния футбол, създават специални училища, внедряват технологии

Революция в родния футбол, създават специални училища, внедряват технологии
A A+ A++ A

Днес членовете на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз бяха запознати с Концепцията за развитие на детско-юношески футболни школи в България.

10-годишната програма цели дългосрочно развитие на българския футбол на клубно и национално ниво, като ще обхване над 10 000 деца и юноши на година. Концепцията е разработена от треньорите на всички национални гарнитури на България под ръководството на селекционера на мъжкия тим Красимир Балъков, от отговорника за мъжкия национален отбор Йордан Лечков, от отговорника за детско-юношеския футбол Емил Костадинов, от Треньорската школа по футбол в лицето на Юри Николов, Михаил Мадански и техническия директор на БФС професор Лъчезар Димитров.

В сърцевината на проекта е заложена работата с подрастващите, като за тази цел ще бъдат приложени съвременни тренировъчни методики на ниво ДЮШ, които да създадат бъдещия гръбнак на клубния и националния футбол. Концепцията включва предложение за създаването на нов социален продукт – футболни училища, които да дадат възможност на всички деца, независимо от физическата им подготовка и качества, да се занимават активно с футбол.

Допълнително ще бъде внедрена централизирана клауд-базирана скаутинг система, обхващаща цялата страна, както и последни технологии в областта на видео-анализа и обучението. Планът включва съвместно финансиране от страна на ММС, БФС и футболните клубове, които отговарят на лицензионните критерии и имат желание да развиват своите академии по тази програма.

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз прие Концепцията, която ще бъде представена на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и на министър-председателя Бойко Борисов.