Обратно към пълната версия на статията »

Ползването на VPN услуги пази онлайн профилите ви

Ползването на VPN услуги пази онлайн профилите ви
pixabay.com
A A+ A++ A

Все повече хора използват Интернет докато са на път или на публични места. Всъщност, достъпът до Интернет през мобилно устройство като смартфон, таблет или лаптоп е възможен почти навсякъде в градска среда.

Възможността да се ползва Интернет връзка почти навсякъде отваря много възможности за работа и забавление онлайн, но и създава много проблеми с кибер-сигурността. Отваряме електронната си поща на път, редактираме документи докато сме в кафенето или посещаваме сайтове за развлечение като онлайн казино JackpotCity България, докато седим с приятели навън, което е не само удобно, но може да бъде и приятно.

Публичните Wi-Fi мрежи обаче могат да са проблематични, когато става въпрос за вашата онлайн сигурност и сигурността на вашите устройства и онлайн профили. И един от начините за решаването на този проблем е използването на виртуални частни мрежи или VPN услуги (VPN, VirtualPrivateNetwork).


Image source: unsplash.com

 

Какво е VPN?

Виртуалната частна мрежа VPN е компютърна мрежа, в която се създава защитена среда за комуникация между устройства, които се свързват помежду си в публична мрежа, която от своя страна не е достатъчно защитена срещу достъп отвън.

Например, когато проверявате пощата си или се забавлявате онлайн, използвайки публичната мрежа в парк, кафене или в хотела, устройството ви се свързва към мрежа, която не е защитена с парола и използва протоколи за комуникация, които не са криптирани.

Добрата VPN програма премахва точно тези недостатъци на публичните мрежи – създава криптирана среда, в която работи вашето устройство и по този начин външен наблюдател не може да „прочете“ вашия трафик или да „види“ кое е вашето устройство в глобалната мрежа.

Защо да ползвате VPN услуги

Кибер атаките срещу индивидуални и институционални Интернет потребители не само стават по-чести, но могат да доведат и до парализиране на дейността на цели администрации, какво остава за вашите онлайн профили в банки, сайтове за свободното време или онлайн услуги.

VPN услугите не са антивирусни програми, макар че някои от тях имат и такъв модул, нито могат да предотвратят инфектирането на смартфона или лаптопа ви, ако кликнете на заразена връзка в мрежата. Те обаче ви предпазват срещу нежелано следене на трафика ви в Интернет и правят устройството ви сравнително невидимо за злонамерени хакери.

Има и други причини да ползвате VPN когато сте на път и по-специално, когато пътувате извън България. Много онлайн услуги прилагат гео-ограничения за достъп до техните сървъри, което пък означава, че дадена услуга на която сте абонат, може да бъде недостъпна в определена държава или изобщо извън страната, в която сте се регистрирали.

По този начин VPN софтуерът ви помага да имате достъп до онлайн услуги като Netflix, Hulu или HBONow навсякъде по света. Всъщност много платени услуги, онлайн казина и онлайн радиостанции блокират достъпа до техните сървъри на регионален принцип и единственият начин да влезете в техния сайт, когато сте в чужбина си остава ползването на VPN.

Можем ли без VPN

Един напреднал потребител би могъл да се справи сравнително успешно и без да инсталира VPN софтуер на устройствата, които ползва, но VPN услугите предлагат много предимства дори и за професионалисти.

На първо място, една добра VPN програма автоматизира процедурите за безопасен достъп до Интернет през публични мрежи. Тези софтуери имат например функция да изключват Интернет връзката, ако самата програма „увисне“ и съответно трафикът ви не е изяло криптиран. По този начин имате винаги защитена онлайн връзка и не се грижите постоянно за вашите Интернет настройки.