Обратно към пълната версия на статията »

Джонсън вече ще се бори за Брекзит със сделка, след като говори Юнкер и Меркел

Джонсън вече ще се бори за Брекзит със сделка, след като говори Юнкер и Меркел
A A+ A++ A

Във вторник британският премиер Борис Джонсън каза на германския канцлер Ангела Меркел, че той ще работи с енергия и решителност за постигане на Брекзит споразумение и ще го обсъди с нея по време на Общото събрание на ООН през следващата седмица, заяви неговият говорител, цитиран от Ройтерс, предаде БНР.

След вчерашната визита в Люксембург, когато Джонсън беше освиркан от протестиращите и критикуван от премиера на страната Ксавие Бетел, по-рано днес британският лидер е разговарял по телефона с немския канцлер Меркел, удвоявайки усилията си за постигане на сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Премиерът повтори пред Меркел, че Великобритания и ЕС са се договорили да ускорят усилията си за постигане на споразумение, без то да съдържа предпазен механизъм за ирландската граница, което би могло да бъде одобрено от британския парламент. Той също посочи, че ще работи с енергия и решителност, за постигане на такова споразумение преди Брекзит на 31-ви октомври", заяви говорителят на Борси Джонсън.

Според него "двамата лидери очакват с нетърпение да се срещнат, за да обсъдят допълнително тези въпроси на предстоящото Общо събрание на ООН в Ню Йорк през следващата седмица".

Изявлението е факт, след като в понеделник се проведе първата официална среща на Борис Джонсън с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на работен обяд в Люксембург. Юнкер е заявил на британския премиер, че той трябва да представи работещи предложения за замяна на ирландския предпазен граничен механизъм, който е част от споразумението за развода на Великобритания с ЕС.

На тяхната среща е било изразено съгласие за "засилване" на Брекзит преговорите в  опит да се гарантират, че Великобритания ще напусне Европейския съюз със сделка. Според изявлението на Даунинг стрийт 10 след вчерашната среща, Борис Джонсън отново е настоял, че ще изведе Великобритания от единния блок в края на октомври с или без двустранна сделка, но също така се изтъкна, че британският премиер предпочита контролиран Брекзит (със сделка).

"Лидерите на ЕК и Обединеното кралство се съгласиха, че дискусиите трябва да се активизират и че срещите скоро ще се провеждат ежедневно", заяви говорител от кабинета на Джонсън след срещата на британския премиер с Жан-Клод Юнкер. "Беше договорено разговорите да се проведат и на политическо ниво между европейския Брекзит преговарящ Мишел Барние и британския секретар по Брекзит - Стивън Баркли, като също така ще продължат и разговорите между Жан-Клод Юнкер и Борси Джонсън".