Обратно към пълната версия на статията »

ЦСКА: Запорът на акции не пречи на сделката за продажба на клуба

ЦСКА: Запорът на акции не пречи на сделката за продажба на клуба
„В заключение заявяваме, че така широко отразения „проблем", не може по никакъв начин да попречи на евентуална сделка”, категорични са от ЦСКА. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Запорът върху активи на ЦСКА няма да попречи на сделката за смяна на собствеността на футболния клуб, обявиха от отбора на официалната си страница.

В понеделник излезе информация, че върху акциите на ЦСКА е наложен запор заради стар дълг към украинския бизнесмен Константин Жеваго и това не позволява да има сделка за смяна на собствеността им.

В момента собствениците на клуба от „Титан" водят преговори с група компании начело с депутата от ГЕРБ Емил Димитров за акциите на тима.

Жеваго смяташе да купува ЦСКА, като част от схема за „Кремиковци" и дори е дал 500 хиляди евро през 2008 година като първоначална вноска по закупуването на отбора. Пернишките бизнесмени обаче не са му върнали тези средства, съобщи в понеделник спортното издание Sportal.bg.

В отговор на излязлата в медиите информация, ръководството на ЦСКА публикува следното:

„Временните удостоверения, представляващи 100% от капитала на ЦСКА, са собственост на „Титан Спорт" ЕАД, налични са и могат да бъдат прехвърлени на трети лица”.

От червения тим уточняват, че номиналната стойност на тези удостоверения е 6.5 млн. лева.

„Сумата, претендирана от офшорната компания е 560 000 евро. За обезпечение на иска, офшорната компания е поискала от българския съд да наложи възбрана върху активи на „Титан Спорт" ЕАД. Българският съд е допуснал за обезпечение на иск в размер на 560 000 евро запор върху временни удостоверения на стойност десетки милиони лева, включително и временни удостоверения от капитала на ЦСКА. „Титан Спорт" ЕАД е обжалвал явно прекалено големия размер на обезпечението, но друг по-висшестоящ български съд е потвърдил мярката, без да изиска съразмерно насрещно обезпечение от офшорната компания”, посочват от клуба.

От там уточняват, че към настоящият момент съдебното производство не е приключило и претенцията на офшорната компания не е уважена.

„За да бъде спокойна спортната общественост, изразяваме готовност, при положителна развръзка на преговорите за прехвърляне на акции (временни удостоверения), от капитала на ЦСКА, част от цената, в размер на претенцията на офшорната компания, да бъде внесена по специална сметка на съответния съдебен изпълнител, който от своя страна ще бъде задължен да вдигне всички наложени обезпечения, включително и запорът върху временните удостоверения, предмет на прехвърлителната сделка”, казват още от червения тим.

„В заключение заявяваме, че така широко отразения „проблем", не може по никакъв начин да попречи на евентуална сделка”, категорични са от ЦСКА.

#ЦСКА #Константин Жеваго #Титан #ГЕРБ #Емил Димитров #Кремиковци