Обратно към пълната версия на статията »

Путин предупредил Буш-младши за ада на 11 септември

Путин предупредил Буш-младши за ада на 11 септември
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин се е обадил по телефона на американския президент Джордж Буш-младши два дни преди терористичните актове на 11 септември 2001 г., за да го предупреди за заплахата. Това разказва в новата си книга американският политолог и дипломат, вицепрезидент на вашингтонския Център за националните интереси Джордж Биби. Той е бил главен анализатор на ЦРУ за Русия, бил е и съветник на вицепрезидента на САЩ Ричард Чейни за Русия, Евразия и въпросите на разузнаването.

„Два дни преди атаките Путин се обади на президента Буш, за да го предупреди, че руското разузнаване е констатирало признаци на задаваща се терористична кампания, „нещо отдавна готвено“ и идващо от Афганистан. - пише Биби. - След това, на самия ден 11 септември 2001 г., Путин първи от чуждестранните лидери се обади в Белия дом, за да изрази съчувствие и подкрепа“.

Официалната информация

На 10 септември 2001 година на сайта на Кремъл беше публикувана информация за контакт по телефона между Путин и Буш, но беше посочено, че той се е състоял по инициатива на американската страна, пише ТАСС. Съгласно съобщението лидерите са обсъдили подготовката за предстоящата им лична среща в рамките на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество в Шанхай. „Беше изразена удовлетвореност от динамиката на развитието на двустранните отношения, както и интензивността на осъществяваните на различни равнища контакти във военно-политическата, икономическата и други сфери на сътрудничество“, се казваше в текста.

Следващият разговор между двамата президенти се състои непосредствено след събитията от 11 септември: Путин се обажда на Буш с думи за подкрепа. В същия ден той изпраща телеграма до президента на САЩ със съболезнования и думи на солидарност и прави телевизионно обръщение по повод на терористичните актове.

Още един телефонен разговор между руския и американския лидер на същата тема се провежда на 12 септември.

Закъсняло признание

В деня на терористичните актове Буш пътува из страната и не се връща в столицата веднага. След трагедията в САЩ бурно се обсъжда въпросът за това с каква информация за терористични заплахи са разполагали властите в страната предварително и защо не са били предприети достатъчно мерки за обезпечаване на сигурността.

Много по-късно – през 2011 г. бившият държавен секретар Кондолиза Райс разказа в мемоарите си, че още на руско-американската среща на висше равнище в Любляна през юни 2001 г. - три месеца преди септемврийските събития, Путин е предупреждавал Буш за опасността, идваща от бунтовниците от международната терористична организация „Ал Кайда“, пише dnes.bg. По думите на Кондолиза Райс руският лидер е казал тогава, че е само „въпрос на време колко скоро това ще доведе до някаква голяма беда“.

Райс признава, че „Путин беше прав“, но американците тогава не са придали дължимото значение на неговите думи, като са ги приписали на „горчивата утайка, останала у руснаците“ от войната през 80-те години на 20 век в Афганистан.

Книгата на Джордж Биби „Руският капан: Как нашата война в сянка с Русия може да доведе до ядрена катастрофа“ излезе от печат в САЩ на 3 септември, пише ТАСС.