Обратно към пълната версия на статията »

Николай Малинов е получавал указания и пари от руснаци, казва ДАНС

Николай Малинов е получавал указания и пари от руснаци, казва ДАНС
БГНЕС
A A+ A++ A

Както вече знаете, Николай Малинов, председател на сдружение „Русофили“, беше арестуван и обвинен в шпионаж и поставяне в услуга на чужда държава, съобщи председателят на ДАНС Димитър Георгиев по време на изслушването му в Народното събрание, цитиран от БГНЕС.

„Схемата за пране на пари се е използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация общество „Двуглав орел“. Този чужд гражданин е имал интереси в различни области и с интереси в обществения и политическия живот в страната. Според данните, с които разполагаме, чрез изградената схема са се финансирали мероприятия, които пряко засягат националната сигурност в страната. Чуждите граждани, ръководители на двете засечени по случая организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада. Единият от тях е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС по повод на неговите действия, насочени срещу териториалната цялост на Украйна, а другият е бивш кадрови служител с висок ранг на разузнаване на чужда държава”, допълни Георгиев.

“Относно чуждите граждани е придобита информация, че развиват съвместна дейност и действат координирано. ДАНС е събрало информация, че Малинов е действал съвместно с двамата руснаци, многократно е пътувал до Русия, за да провежда срещи с тях, получавал е задачи от тях, а в някои случаи – и финансови средства. Разследващите са получили и данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език, в която е описана необходимостта от геополитическа преориентация на България, както е известният на всички „Проект България“. В същата докладна се предлага да се провеждат редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитическият живот, обществени аспекти и медии, които да доведат до такава промяна в политиката на страната. Това, пише в докладната, е свързано с реализирането на „Проект България“ и е свързано с неговата икономическа основа. В документа се посочва, че следва да бъде осигурена и финансова страна на проекта, като следва да се придобиват активи за повече от половин милиард евро, което да се извърши безвъзмездно от Константин Малофеев“, съобщи още Георгиев.