Обратно към пълната версия на статията »

Хърватия сменя България като лидер по разширяването на ЕС с балкански страни

Хърватия сменя България като лидер по разширяването на ЕС с балкански страни
A A+ A++ A

Разширяването на Европейския съюз се поема от Хърватия. Балканска страна ще продължи започнатото от България, която през последните 2 години положи много усилия за връщането на Балканите в дневния ред на Обединена Европа.

Хърватският евродепутат Дубравка Шуица от ЕНП вероятно ще бъде номинирана за еврокомисар по разширяването в ръководената от Урсула фон дер Лейен ЕК, съобщиха македонски медии, позовавайки се на дипломатически източници от Брюксел.

Дубравка Шуица беше предложена за един от 27 еврокомисари през август, а Фон дер Лайен се очаква да обяви имената на номинираните във вторник. Ако бъдат одобрени от Европейския парламент, новите комисари ще започнат мандата си на 1 ноември.

Шуица е член на Хърватския демократичен съюз (ХДС) от 1990 г., а от 2001 до 2009 г. е кмет на Дубровник. Тя е член на Европейския парламент от 2013 г., а през 2019 г. е избрана за вицепрезидент на Европейската народна партия.

Тя се обяви в подкрепа на членството в Западните Балкани в ЕС и в частност подкрепя Босна и Херцеговина. Все пак евродепутатът многократно е посочвала, че е нереалистично да очакваме Сърбия да стане член на ЕС до 2025 г.

През лятото европейски медии съобщиха, че и Словения, и Унгария се интересуват от портфолиото на политиките за разширяване и съседство, което в момента е ресор на Йоханес Хан.

Голяма роля за съживяването на процеса на разширяване на Европейския съюз по посока на Западните Балкани изигра България и нейното председателство в Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това се признава от всички отговорни европейски фактори, включително многократно се е заявявало от водещата страна Германия и нейния канцлер Ангела Меркел.