Обратно към пълната версия на статията »

По-малко туристи, по-малко спасители, по-малко медицински пунктове по плажовете

По-малко туристи, по-малко спасители, по-малко медицински пунктове по плажовете
Pixabay
A A+ A++ A

По-малко спасители ще има на плажа във Варна и в близките курорти през септември, съобщава БНТ. Някои от медицинските пунктове също ще бъдат закрити, защото и туристите са по-малко.

Заради намаления си състав, спасителите вече обхождат плажовете по двойки. “Това не означава, че намаляваме сигурността на посетителите по плажовете, ние компенсираме с обходни двойки”, обяснява Иван Георгиев - управител водноспасителна служба.

Концесионерите казват, че през септември летовниците са по-малко, затова и спасителите намаляват. “През активния сезон имаше 30 поста на нашия плаж, с 65 спасители. Сега след 1 септември са с 35-40% намаление”, казва Дирон Ръсовски - концесионер на варненски плаж.

Концесионерите обмислят обходни двойки спасители да има и през октомври, защото синоптиците обещават хубаво време. “Ще бъдат сформирани на доброволен принцип двойки, които да обхождат плажната ивица в курорта и при нужда да помогнат”, казва Иван Георгиев от БЧК.

Това лято в курорта "Златни пясъци" инцидентите в морето с фатален край са два. Спасителите предупреждават, че морето през септември е опасно.

“Неприятното е, че има силно слънце, хубаво време, а големи вълни и стават най-лошите инциденти”, обяснява спасителят Димитър Димитров. Той и колегите му призовават летовниците да спазват указанията им, за да избегнат критични ситуации в морето.