Обратно към пълната версия на статията »

„Ведомости”: Какви са последствията от присъдите на „Пуси Райът”

„Ведомости”: Какви са последствията от присъдите на „Пуси Райът”
Момичетата от „Пуси Райът" получиха по две години затвор за хулиганство и насаждане на религиозна омраза заради своя молебен срещу Владимир Путин на 21 февруари 2012 г. Снимка: АВС
A A+ A++ A

Автори: Анастасия Корня, Лилия Бирюкова, Наталия Костенко, Полина Химшиашвили, вестник „Ведомости"; Превод: БГНЕС

Властите определят присъдата над момичетата от групата „Пуси Райът" като мека и закономерна. Опозицията вижда в присъдата нов стимул за мобилизирането на протестното движение, а социолозите се съмняват в това.

Двегодишната присъда на участничките в групата „Пуси Райът" до голяма степен е обусловена от това, че те бяха оставени в ареста преди приключването на следствието. Тази тактика беше избрана от Следствения комитет, заяви чиновник от президентската администрация.

Ако съдът беше произнесъл условна присъда, тогава щеше да излезе, че те половин година са лежали без причина, а по-малко от две години по този член и при всички обстоятелства около престъплението не можеха да бъдат дадени.

И ако за „Пуси Райът" акцията в катедралата „Христос Спасител" беше първа, те можеха да разчитат на по-мека присъда. Президентът Владимир Путин каза, че се надява на меко наказание, така и стана, посочва още източникът от следствието.

Според чиновника помилването е възможно само по молба на самите момичета, а те вече заявиха, че няма да се обърнат към президента.

Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков коментира кратко присъдата пред портала „Пъблик Пост": „Аз не съм съдия" и припомни, че те имат правото да обжалват.

Присъда над феминизма

Съдия Марина Сирова чете присъдата на Екатерина Самуцевич, Мария Альохина и Надежда Толоконникова над два часа. Почти никой от журналистите не успя да попадне в залата.

Подсъдимите слушаха присъдата с белезници, понякога тъжно се усмихваха. Когато съдия Сирова произнесе „в името на възстановяването на социалната справедливост присъдата не може да бъде условна", никой в залата не се учуди. В очите на Самуцевич се виждаха сълзи.

Предвидените от член 213 – хулиганство, „мотиви за религиозна ненавист и вражда", съдията откри във феминистките възгледи на подсъдимите.

„Феминизмът не е религиозно учение, но неговите представители нахлуват в такива сфери на обществените отношения като морал, норми на приличие, отношение към семейството", изброи Марина Сирова.

„Идеите за превъзходството на една идеология над друга създават почва за вражда и ненавист. Ненавистта и религиозната вражда от страна на подсъдимите се появи и в хода на съдебното заседание, което беше видно и по тяхното поведение по време на разпитите на потърпевшите и свидетелите", добави тя.

Съдията отклони аргументите на адвокатите, които твърдяха, че „Пуси Райът" са съдени според църковните, а не светските закони.

Позоваването на църковните норми и правила на поведение в храма се използват единствено, за да се определи дали с действията си подсъдимите са нарушили обществения ред.

Марина Сирова не се съгласи и с доводите на защитата, че храмът „Христос Спасител" не е храм, защото е собственост на държавата и само се използва от Руската православна църква: „Наличието в храма на други помещения, включително столова и паркинг, не намаляват неговия статут като храм".

Прочитането на присъдата завърши на фона на крясъците „Позор!". Защитата не възлага надежди на втора инстанция: ясно е, че присъдата не е писана в Хамовническия съд и висшестоящият съд няма да я преразгледа, констатира адвокат Виолета Волкова.

Възможност за условно-предсрочно освобождаване за момичетата от „Пуси Райът" няма да има - те имат вече възбрани, включително за неправилно оправено легло.

„Революцията ще ни спаси", констатира съпругът на Надежда Толоконникова Пьотр Верзилов.

Съдията по никакъв начин не мотивира реалното лишаване от свобода, отбелязва адвокат Ана Паничева, макар по закон подобна мярка да се прилага само в случай на изключителна необходимост.

Съдията също така не използва възможността за отлагане на присъдата, която може да се предостави на родителите на непълнолетни.

Повод за протест

Представителите на „Единна Русия" определиха присъдата като логично завършване на процеса и свидетелство за неизбежността на наказанието. Единствено депутатката от „Единна Русия" певицата Мария Максакова я смята за прекалено строга.

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски смята присъдата за справедлива и ЛДПР проведе митинг в защита на Руската православна църква.

Срещу присъдата се обявиха „Справедлива Русия" и Комунистическата партия на Руската федерация, макар лидерът на комунистите Генадий Зюганов да заяви, че би нашляпал момичетата и че му импонира позицията на Църквата, която след обявяването на присъдите помоли да се прояви милосърдие към „Пуси Райът".

Присъдата ще стане още една капка в препълнената чаша с търпение на гражданите и ще усили протестната активност, смята депутатът от Държавната дума, есерът Иля Пономарьов. Той е убеден, че положението с момичетата от „Пуси Райът" ще допълни списъка с основни теми на есенната протестна вълна.

В петък в акцията пред съда участваха около 700 души, около 60 бяха арестувани, включително Гари Каспаров и лидерът на „Левия фронт" Сергей Удалцов.

Противоречивата постъпка на „Пуси Райът" не може да сплоти и вдъхне нов живот в това протестно движение, което се появи след изборите за Държавна дума през декември 2011 г., когато хора с различни политически и религиозни възгледи бяха обединени от идеята за граждански права и свободи, констатира заместник-директорът на „Левада-център" Алексей Гражданкин.

Катализатор за протести не станаха даже арестите по делата за масовите безредици от 6 май. Хората се обединяват от това, което непосредствено ги засяга - жизнения стандарт, перспективите в близко бъдеще, затова е по-лесно общественото внимание да бъде привлечено към действията на правителството, смята социологът.

Човек, близък до президентската администрация, признава, че непрофесионалните действия на представителите на властта по делото „Пуси Райът" са създали допълнителни проблеми, но управляващите все още могат да извлекат определени плюсове. Историята с „Пуси Райът" ще помогне да се раздели протеста, изваждайки извън Болотной неговата най-активна част - националистите, смята той.

Климатът не се е променил

Чуждестранните политици, коментирайки присъдата, посочваха нейната прекалена строгост. Тази теза подкрепиха Държавният департамент на САЩ, германският канцлер Ангела Меркел и шведският външен министър Карл Билд.

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич отговори, че в наказателния кодекс на Федерална република Германия за престъпления срещу религията и вярата съществува наказание затвор до три години.

Председателят на Комитета за граждански инициативи и бивш финансов министър Алексей Кудрин е убеден: „Върху имиджа и инвестиционната привлекателност на страната е нанесен голям удар".

Според редактора на отдела за развиващи се пазари на „Файненшъл Таймс" Щефан Вагщил бизнесът трябва да се вслуша в думите на Кудрин. В своя блог той съветва бизнесмените да си вземат почивка: присъдата на „Пуси Райът" още веднъж доказа избирателността на руското правосъдие, присъдата ще доведе до усилване на протестите.

„Колкото по-непредсказуема е средата, толкова по-скъпи са юристите... Малцина чужди ръководители ще пожелаят да пеят в храма „Христос Спасител", но ще желаят ли да работят в страна, където хората отиват в затвора за това?", риторично пита Щефан Вагщил.

Толкова шумен и противоречив процес оказва влияние върху имиджа на Русия, но ще окаже слабо влияние върху инвестиционния климат в страната, инвеститорите не са научили нищо ново, смята главният икономист на БНП Париба Юлия Цепляева.

#„Пуси райът" #Москва #Русия #Владимир Путин #Екатерина Самуцевич #Мария Альохина #Надежда Толоконникова #Марина Сирова #„Единна Русия" #Владимир Жириновски #Генадий Зюганов #Алексей Кудрин