Обратно към пълната версия на статията »

ПОБЕДА! Гришо надви Федерер на US Open

ПОБЕДА! Гришо надви Федерер на US Open
A A+ A++ A

Уникален Григор Димитров постигна невероятен успех, след като записа победа над феномена Роджър Федерер в четвъртфинал на US Open (3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2). Нашето момче превъзмогна тежкия сезон, контузиите, критиките и се събра в най-важния момент от годината - за последния турнир от Шлема.

Петсетовата драма на Централния корт "Артър Аш Арина" се оказа и първа победа на хасковлията над Маестрото - историческо постижение. Досега швейцарецът имаше 7 поредни успеха, но след почти 4 часов трилър се оказа на колене пред Гришо.

За отбелязване е, че Федерер видимо не бе в оптимална форма, не се придвижваше добре по корта, получи и лекарска помощ, но това не му помогна.

На полуфиналите Димитров излиза срещу руснака Данийл Медведев, който се видя, че е на предела на силите си и не се знае в какво състояние ще бъде. Така мечтата на българина и феновете за титла от Шлема е жива и вече не изглежда утопия.

В първия сет Федерер проби във втория гейм и съумя да си спечели всяко едно от подаванията, но във втория сет Григор бе този, който желаеше по-силно успеха.

Той проби в шестия гейм, но Роджър върна пробива в деветия. Последва обаче моментален нов пробив за българина и така той изравни сетовете. В третия сет обаче Маестрото отново показа, че ще се бори за успеха на всяка цена и с два пробива в седмия и деветия гейм го спечели.

В четвъртия сет Григор изненадващо проби на старта още в първия гейм и с кански мъки си запази пробива аванс, за да изравни сетовете. По време на паузата преди петия сет Федерер поиска медицински таймаут и се видя, че има проблем.

Григор дръпна с 4:0 в петия сет след два пробива и довърши рухналия швейцарец, а до края двамата си взеха по две подавания.