Обратно към пълната версия на статията »

Четирима са с обвинения след спецакцията за лихварство в София

Четирима са с обвинения след спецакцията за лихварство в София
A A+ A++ A

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима души за участие в група за лихварство, изнудване и разпространение на наркотици, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В понеделник при съвместна спецакция на ГДБОП и прокуратурата в столичния квартал "Христо Ботев" бяха задържани петима души. В сряда се очаква спецпрокуратурата да поиска от съда да остави за постоянно в ареста двама от обвинените. На друг от обвинените му е наложена мярка "подписка", а на четвъртия не му е определена мярка.

Според събраните доказателства групата е действала от началото на 2016 г. Предоставяла е парични заеми срещу високи лихви, като в случай на ненавременно погасяване на задължението, лихвите са били умножавани. Онези длъжници, за които връщането на заема е ставало непосилно, са били заплашвани (в т.ч. техните семейства) и физически малтретирани.

Установени са били длъжници, на които участници в групата са нанесли средни и леки телесни повреди. Един от тях е бил бит с метална палка и удрян с бетонен бордюр. Събрани са доказателства, че участниците в групата за разпространявали наркотици в различни райони на столицата.