Обратно към пълната версия на статията »

Цените на месото стигнаха рекорди отпреди кризата, ще скачат още

Цените на месото стигнаха рекорди отпреди кризата, ще скачат още
Цената на месото надмина равнищата отпреди кризата, а се очаква да поскъпва още заради лошата реколта от царевица и слънчоглед.
A A+ A++ A

Цената на месото надмина равнищата отпреди кризата, а се очаква да поскъпва още заради лошата реколта от царевица и слънчоглед.

Като цяло цените на производител на селскостопанска продукция гонят рекордните си стойности от третото тримесечие на 2008 г., сочат данните на Националния статистически институт.

Най-голямо е увеличението при боба, ечемика и яйцата през второто тримесечие на годината спрямо същия период на 2011 г., показват още данните.

За една година индексът на цените на производител в селското стопанство е нараснал с 5,9% през второто тримесечие на 2012 г. Тенденцията за ръст на цените е възходяща второ поредно тримесечие.

Цените на производител в животновъдството са нараснали повече в сравнение с растениевъдството - съответно 3,9% срещу 8,6%.

За година най-много са се увеличили цените на яйцата (23,4%), следвани от фасула (22,9%) и ечемика(20,5%). Поскъпване има и на слънчогледа със 7,4%.

При живите животни са поскъпнали цените на едрия рогат добитък (19,2%), на свинете (6,6%), на овцете и козите (20%), както и на суровото мляко (5%).

Увеличените разходи за ток, материали и поддръжка на селскостопанската техника са основната причина за продължаващото поскъпване на храните при производителите.

Най-голямо е увеличението на цената на минералните торове (23,7%), следвана от фуражите (7,4%), тока и горивата (6,2%) и ветеринарно-медицинските продукти (4,9%).

След като смени няколко пъти мнението си последно земеделският министър Мирослав Найденов предупреди, че от септември се очаква нов скок на цените на основните храни като месо и мляко, отбелязва Медиапул.

Причината е слабата реколта от царевица и слънчоглед заради сушата, което неминуемо ще доведе до поскъпване на фуражите.

В същото време горивата продължат да поскъпват и никой не се наема вече да прогнозира кога цените на петрола ще се успокоят.

#месо #фуражи #реколта #НСИ #яйца #Боб #фасул #ечемик #слънчоглед #едър рогат добитък #мляко #цени на горивата #Мирослав Найденов