Обратно към пълната версия на статията »

Транспортните фирми могат да се запознаят с работата на тол системата

Транспортните фирми могат да се запознаят с работата на тол системата
A A+ A++ A

Транспортните фирми ще могат да се запознаят с работата на тол системата в четири демонстрационни центъра в страната от вторник - София, Пловдив, Русе и Варна.

Това увери проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". От днес поетапно започна техническа експлоатация на системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние - тол за пътните превозни средства с тегло над 3,5 тона:

“Днес АПИ приема съгласно договора им, съответно анекса, системата за техническа експлоатация от нашия изпълнител. На тази карта, която виждате се вижда тестовото покритие, с което ще работим в периода на техническа експлоатация, както и ще разясним за тестовите тарифи“.

Проф. Асенов обясни, че платените пътища са 6000 километра, а тарифата е между 18 и 25 стотинки за километър за камиони над 12 тона с четири и повече оси. Разчетите показват, че шофьор на камион Евро 5 с бордово устройство ще трябва да плати малко над 73 лева тол таксата за пътя София - Бургас по магистралата "Тракия".