Обратно към пълната версия на статията »

Продължава гасенето на пожарите на остров Евбея

Продължава гасенето на пожарите на остров Евбея
A A+ A++ A

Трети ден продължават пожарите на гръцкия остров Евбея. 2800 хектара иглолистни гори изгоряха напълно, създавайки екологична катастрофа. Гръцките власти изпратиха стотици пожарникари и спасители, включително и армейски части, които да се справят с огнената стихия.

Най-засегнати са селата Макримали, където се намираме ние, манастирът "Пангея" и други села в района.

Въпреки усилията на пожарникарите, все още личат пораженията от огъня, който се разгоря преди няколко дни.

Тук на това кръстовище са засегнати няколко автомобила, както и една къща. Жертви и пострадали няма.

В гасенето на пожара се включиха още 4 самолета, дошли от други части на Гърция. Така общият им брой става 10. Хеликоптерите са 9, пожарникарите са 400.

Повечето хора започнаха да се връщат в домовете си в селата в района, защото не желаят да напуснат домовете си. Очакват се обаче силни ветрове, които много ще затруднят работата на пожарникарите в следващите часове.

Георгиос Псадос, кмет на селото: Ситуацията е много тежка. Пожарите са обхванали територия от 24 хиляди хектара. Всеки ден в гасенето се включват десет самолета, които се опитват да се справят. До тук имат достъп и коли, но не се допускат хора.
Синхрон Айдонис Василис, местен жител: Щетите в гората за огромни. Повечето дървета са унищожени. В село Платана има малки огнища и се опитват да ги потушат.
Савас, спешна помощ: Тук сме, защото през последните дни обстановката е усложнена. Информацията, с която разполагаме, е, че нещата се подобряват. Но ние помагаме на хората от три села, на хората със сериозни проблеми. Те трябваше да се евакуират, защото огънят беше твърде близо.

180 остават активните огнища на острова. Към пожарните екипи се присъединиха още екипи от страната. Така станаха над стотина. Как ще се развие обстановката тук ще следим и ще ви информираме.