Обратно към пълната версия на статията »

Пуснаха за движение участъкът от АМ „Хемус“ след Девня

Пуснаха за движение участъкът от АМ „Хемус“ след Девня
A A+ A++ A

Участъткът от автомагистрала „Хемус“ на 410 км след Девня е пуснат за движение, обяви заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред журналисти в Шумен, цитиран от „Фокус“. Той, заедно с премиера Бойко Борисов и с министъра на финансите Владислав Горанов, инспектираха участъка между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“.

До 10 септември трябва да бъде пуснат останалият участък. По думите на Нанков, остават 6 км, които са за фрезоване и асфалтиране. Заместник-министърът посочи, че е приключила едната част от участъка между Шумен и Варна, която е във Варненска област.

На изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Те проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера (ранния халколит и ранножелязната епоха). Според анализа на експертите единият обект се нуждае от по-подробно изследване, което ще продължи около два месеца.

„Удължаваме с два месеца срока на археологическите разкопки край Градище, за да може да се експонира културно-историческо наследство“, каза още заместник-министър Нанков и отчете, че по всички нови проекти има археология.

Той обобщи, че не трябва да има конфликт в това отношение нито с еколози, нито по отношение на археологическо и културно наследство.

Общата дължина на АМ „Хемус“ е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км. Довършването на „Хемус“ е сред основните приоритети на правителството и се планира тя да е готова от София до Варна през 2023 г.