Обратно към пълната версия на статията »

Цените на телешкото рязко надолу

Цените на телешкото рязко надолу
A A+ A++ A

След като през май цените на едро на говеждо и телешко месо достигнаха най-високото си равнище от началото на годината, през юни беше отбелязан съществен спад. Понижението е с 24% спрямо средната цена на тон кланично тегло за предходния месец и с 19% сравнено с цената, достигната през същия месец на 2018 г.

Това сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

В условията на постоянно намаляващо производство и недостатъчно вътрешно предлагане, причините за отчетения спад могат да се търсят най-вече в нестабилността и небалансираността на пазара на говеждо и телешко месо, където количествата на заклани животни в кланиците е малко, а качеството в различните месеци е различно и това води до сериозното вариране в цените.

Според анализаторите чумата по свинете няма по повлияе върху цените на говеждото и телешкото, тъй като потребителите сменят пържолите с пилешко.

Нива

От началото на годината европейските цени се движат с около 2-5% под нивото за 2018 г.  и под средното за последните три години, очертавайки непрекъсната тенденция за намаление, по-силно изразена от май насам. През идните два месеца се прогнозира българските цени да се възстановят на нива около 3,70-4 лева за килограм кланично тегло, което е близо до миналогодишните равнища, като по-ниски цени има след есента, когато животните за бракуване се продават.

Цените на едро на свинското месо продължават устойчивия си растеж, като през юни достигнаха 3,80 лева за килограм кланично тегло, което е с 19% повишение на годишна база. Предвид условията на вътрешния и международния пазар и независимо от това, че българските цени са над равнището на средно европейските (1762 евро на тон), тенденцията на увеличение се очаква да продължи и занапред. Прогнозирания ръст е между 16 и 19% сравнено със същия период на миналата година.

Пилешко

Прогнозираното увеличение на консумацията на пилешко месо в страната в краткосрочен план и стабилното развитие на производството ще поддържат цените на едро на нива около 3,10 лева за кило. До април в кланиците са произведени 28,3 хил. т месо от бройлери – ръст от 8% на годишна база.

ЕС намалява митата за Бразилия и Аржентина

В края на юни представители на ЕС и страните от Меркосур (търговски блок, състоящ се от Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай) постигнаха съгласие за търговско споразумение. Според ЕК това споразумение ще консолидира политическото и икономическото партньорство между двата региона. Споразумението предвижда намаление на редица мита, сред които и тези за млечните продукти. Представители на Европейския млечен борд (ЕМБ) изразяват опасения за засилване на конкуренцията, водейки до пренасищане на вътрешния пазар, но вероятността това да се случи в млечния сектор не е голяма