Обратно към пълната версия на статията »

Ферибот тръгва към блокираните туристи на гръцкия остров Самотраки

Ферибот тръгва към блокираните туристи на гръцкия остров Самотраки
A A+ A++ A

Фериботът „Андрос Джет“ тръгва от гръцкия остров Наксос към остров Самотраки днес, 14 август, около 12 часа на обяд, съобщават от българското министерство на външните работи.

Очаква се фериботът да пристигне на пристанище Самотраки в 22,00 ч. тази вечер. Ще натовари пътници и леки автомобили веднага и ще отплава към Александруполис. Ако условията позволяват, фериботът „Андрос Джет“ ще направи следващо пътуване до Самотраки веднага.

В четвъртък, 15 август, корабът ще изпълнява толкова маршрути, колкото е необходимо, за да облекчи ситуацията на остров Самотраки. Този кораб не може да превозва камиони.

Поради нарушените връзки, островът изпитва остра нужда от почти всякакви продоволствия. Поради тази причина фериботът „Анакс" започва от 14 август да превозва камиони с продоволствия от пристанището в Александруполис, предназначени за Самотраки.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното консулство на България в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

Вече четвърти ден близо 1500 туристи са блокирани на гръцкия остров Самотраки. Заради силния вятър и бурното море през последните дни ферибот не можеше да достигне острова, където и много българи прекарват там почивката си.