Обратно към пълната версия на статията »

Овладян е пожарът край Хасково

Овладян е пожарът край Хасково
A A+ A++ A

Втори ден продължава борбата с огнената стихия край Пловдив и Хасково. Десетки огнеборци и пожарни автомобили са мобилизирани в гасенето. Огънят до завода за преработване на отпадъци край пловдивското село Шишманци вече е локализиран.

И в Хасковско пламъците към момента са под контрол. Но е възможно пожарът да се разгори по-силно в следобедните часове, когато градусите се повишат.

Опасност за хората от пожара в Хасковско няма. Около 100 души продължават да се борят със стихията вече второ денонощие. 8000 декара обхванаха пламъците между селата Брягово, Родопи и Любеново. От тях над 4000 декара са горска територия.

Все още голяма част от засегнатата от пожара в Хасковско е в дим. Пламъците са стигнали на няколкостотин метра от къщите в село Любеново. Вчера пламъците са спрени и към село Брягово.„В момента нещата изглеждат под контрол. Екипите са на място”, обясни директорът на пожарната в Хасково Николай Вълчев.

Mеждувременно от местната прокуратура съобщиха, че разследват причините за огнения инцидент. Образувано е досъдебно производство. По делото се извършват процесуално-следствени действия за изясняване на причините, като предстои да бъде направен оглед след пълното локализиране на пожара, както и ще бъдат назначени пожаро-техническа и оценъчни експертизи и др.

От Министерството на отбраната пък съобщиха, че тази сутрин 20 военнослужещи с 5 автомобила на поделението в Хасково са се включили в борбата с огнената стихия.

Предполага се, че тръгналият от Брягово вчера пожар е причинен от човек, а местните хора искат сурови наказания.

Районната прокуратура в Хасково вече разследва причините за пожара, назначени са експертизи. 

Димът, който се носи във въздуха над село Шишковци вече намалява и миризмата вече не е много силно. В борбата с огнената стихия са се включили 6 пожарни и 20 огнеборци.

Директорът на  пожарната комисар Николай Николов дойде на място и успокои, че въздухът в района не е замърсен. Местните обаче правят подписка с искане за поставяне на измервателни станции и твърдят, че миризмата е непоносима. Искат и по-сериозни мерки за превенция на пожари в завода.

„РИОСВ контролира въздуха, предвид посоката на вятъра. Не са отчетени критични нива, опасни за живота и здравето на хората. Въпреки това, обръщам се към гражданите – уплътнете прозорците, затворете вратите. Докато не се обърнем към вас и не ви кажем, че нещата са напълно безопасни”, заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Николов.

От пожарната не могат да се ангажират с информация кога огънят ще бъде потушен.