Обратно към пълната версия на статията »

Откриват нови 45 места за държавна поръчка по "Право", бъдещите адвокати, учили задочно, стават 95

Откриват нови 45 места за държавна поръчка по "Право", бъдещите адвокати, учили задочно, стават 95
A A+ A++ A
Министерският съвет утвърди промяна във формата на обучение и в броя на приеманите студенти по специалността от регулираните професии "Право". Към определените през май 2019 г. места за субсидирано от държавата обучение за редовна форма се добавят 45 и местата за задочно обучение стават 95. Срещу заплащане в държавни висши училища се утвърждават 100 места в задочна форма на обучение, а в частните висши училища - 200 места за задочно обучение.
 
Предлаганата промяна е в следствие на приети изменения и допълнения на нормативни документи, с които предвиденото обучение по специалността "Право" от учебната 2019-година да се провежда само в редовна форма на обучение, се отлага за учебната 2020-2021 година.
 
С прието през юли 2019 г. допълнение на Постановление № 64 на МС/ 25.03.2016 г., се предоставя и друга възможност за висшите училища, които обучават по специалност "Право". С писмо от министъра на правосъдието се подкрепя направено искане от ректора на Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград, за утвърждаване на 45 места за прием на студенти по специалност "Право" в задочно обучение. 
  
Правителството прие и проект на Постановление за одобряване на допълнителен трансфер в размер на 12 140 400 лв. по бюджета на Министерството на икономиката за 2019 г. за Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири".
 
Средствата са необходими за ресурсно осигуряване на дейността и на язовирите - изплащане на разходи за персонал на работниците и служителите, административни разходи, както и закупуване на дълготрайни материални и нематериални активи.