Обратно към пълната версия на статията »

Папа Франциск изрази опасенията си срещу национализма в Европа

Папа Франциск изрази опасенията си срещу национализма в Европа
A A+ A++ A

Папа Франциск изрази опасенията си срещу европейския национализъм в интервю, публикувано само ден, след като крайнодесният вътрешен министър на Италия се опита да затегне хватката си върху правителството, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Матео Салвини, чийто призив по време на митинги е „Италианците първо“, оттегли подкрепата си от коалиционния парламент в четвъртък и призова за провеждането на предсрочни избори. Той се опита да създаде „суверенистичен“ фронт, който да оспори правомощията на органите на Европейския съюз преди евроизборите по-рано тази година.

В интервюто, публикувано във вестник „Стампа“ папата предупреди, че „суверенизмът разкрива нагласи, клонящи към изолация“. Той сравни надигащият се национализъм в Европа с 30-те години на миналия век, когато нацисткият лидер Адолф Хитлер пое властта в Германия.

"Загрижен съм, защото чуваме изказвания, които приличат на тези на Хитлер през 1934 г." Първо ние ... Ние ...Ние. Това са плашещи мисли", каза папата.

82-годишният Франциск е преживял годините на дясната диктатура в родната си Аржентина. „Суверенитетът трябва да бъде защитаван, но отношенията с останалите.