Обратно към пълната версия на статията »

По традиция от ВМРО честваха в Смилево годишнината от Илинденското въстание

По традиция от ВМРО честваха в Смилево годишнината от Илинденското въстание
A A+ A++ A

Тази година се навършват 116 години от Илинденско-Преображенското въстание и по този повод ВМРО за поредна година почете началото на въстанието в с. Смилево, Македония.
Събитието бе организирано от Културен център „Иван Михайлов“, Битоля. То бе уважено от народните представители от ВМРО Александър Сиди, Красимир Богданов и Йордан Йорданов. Специални гости бяха представители на Сдружението на родовете от Македония, в лицето на внучката на полк. Борис Дрангов Райна Дрангова. Структурите на ВМРО от цялата страна също дойдоха да отдадат почит пред Илинденци и тяхното дело.
Любчо Георгиевски - председател на българския културен център в откри събитието с думите, че днес всички ние трябва да продължим да изповядваме идеите и да свдем глави пред подвига на илинденци. Днес ние всички сме продължители на неговите дела по един или друг начин, посочи той.
Народният представител и член на националното ръководство на  ВМРО Александър Сиди поздрави всички присъстващи от името на ВМРО като подчерта, че да си пред паметника на великия водач Дамян Груев, именно в Смилево на Илинден, е много емоционално и за него е чест и гордост да бъде част от носителите на идеите на илинденци. Сиди прочете поздравителен адрес от името на председателя на Организацията, заместник министър-председател и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Народният представител от ВМРО Красимир Богданов поднесе поздравления от името на парламентарната група на ОП и подчерта значимостта и символиката на Смилево, където не само е роден легендарния водач на ВМРО, но именно там и се взима решението за вдигането на най-значимото въстание за освобождението от турско робство, а именно Илинденско-Преображенското.
Официалната церемония беше открита с химна на ВМРО „Изгрей зора на свободата”, химните на Македония и България.
Илинденско-Преображенското въстание е символ на свобода, национално единство и единение. То обединява свободните българи, българите от Македония и от Тракия. Тази борба продължава не защото народите ни не са обединени, а защото продължава геополитическата манипулация на историческата истина.