Обратно към пълната версия на статията »

Си Ен Ен отрази кризата в НАП: Цяла нация беше хакната

Си Ен Ен отрази кризата в НАП: Цяла нация беше хакната
A A+ A++ A

„Цяла една нация беше хакната“. Това гласи заглавието на водещата новина в сайта на Си Ен Ен от тази сутрин. 

„Асен Генов е доста ядосан. Неговите лични данни станаха публично достояние през изминалата седмица, заедно с тези на други 5 милиона българи, след като хакери ги откраднаха от данъчната служба на страната“, съобщава американската телевизия.


В страна с население от 7 милиона души, мащабът на тази хакерска атака на практика означава, че всеки работещ човек е бил засегнат, пише още Си Ен Ен.

„Всички трябва да сме ядосани. Данните ни сега са лесно достъпни за всички. Много, много хора в България вече имат тези файлове, вярвам, че и не само в България“, твърди блогърът и политически анализатор Генов.

Хакерската атака е извънредна, но не е уникална, коментира Си Ен Ен и посочва, че правителствените бази данни са като гърнета с мед за хакерите.

По-смущаващ е обаче фактът, че това не е първата хакерска атака срещу българското правителство.

Търговският регистър на страната беше хакнат преди по-малко от година, припомня Си Ен Ен.

Американската медия се позовава на българския адвокат, специалист в областта на защита на личните данни, Десислава Кръстева. По думите ѝ инцидентът в НАП е тревожен. „Това не бива да се случва в държавна институция“, коментира тя, цитирана от американската телевизия.