Обратно към пълната версия на статията »

Двойно по-ниски добиви на пшеница в Русенско заради дъждовете

Двойно по-ниски добиви на пшеница в Русенско заради дъждовете
A A+ A++ A

Проливните дъждове и градушките поразиха над 15 хиляди декара от посевите и намалиха наполовина добива на пшеница в някои райони на Русенска област. Зърнопроизводителите обаче са категорични, че това няма да се отрази на качеството й, както и на цената на хляба.

Въпреки дъждовете, ечемикът в Русенско вече е прибран, ожънати са и около 80% от пшеницата.

Иван Караиванов, председател на Регионален съюз на фермерите „Дунавско зърно" в Русе: Градушки, много поройни дъждове. Те се отразиха на добива на пшеницата. Голяма част от земеделските стопани жънат по 300 - 350 - 400 килограма.

Най- тежко е положението в района на Червен, където добивите са едва 200 килограма пшеница от декар.

Иван Караиванов: Налагаше се много пъти да се влезе, да се пръска с фунгициди. Това се отрази на себестойността на продукцията. Притесняват се земеделските стопани, че цената не е висока на пшеницата.

Това обаче няма да се отрази на крайния потребител.

Иван Караиванов: Пшеницата е борсова стока. Тя се определя от международните пазари. Цената не е различна от предни години, така че притеснения не бива да има за цената на хляба.

Проливните дъждове и градушките са повлияли и на рапицата, чиито добив и масленост са под очакваното ниво. Според земеделците обаче, към момента пролетните култури се развиват добре и се очакват високи добиви от царевица и слънчоглед.