Обратно към пълната версия на статията »

Кравата Пенка роди!

Кравата Пенка роди!
A A+ A++ A
Прочутата крава Пенка, чийто живот беше спасен след намесата на евродепутати, прочути музиканти и актьори, стана майка!
 
Новината съобщи гордият собственик на добичето Иван Харалампиев. В четвъртък, рано сутринта, на бял свят във фермата му в село Мазарачево се появил Джон. "Малкото теленце е повече от красиво, има невероятна сива украса и е страшно игриво. И както казах преди няколко месеца, то ще носи името на британския евродепутат Джон Флак, който първи се застъпи за Пенка и я спаси от сигурна гибел", обяви пред "Монитор" гордият стопанин.
  
Телето Джон е изроден лично от Харалампиев: "Дадох на Пенка вода и я почерпих със захар. Така са ме учили моите предци. Даваш захар на кравата, за да е здраво теленцето й", обяснява с усмивка мъжа. Във фермата на 63-годишния мъж в село Мазарачево вече има 17 крави и едно теленце. Всички са му любими, но Пенка най-много. "През всичките тези месеци да знаете кой ли не ми е предлагал пари да продам Пенка като атракция за туристите. Казал съм и пак повтарям и 100 хил. лв. да ми дадат, Пенка не я продавам.
  
Джон също ще си го оставя и се надявам от него също да се радвам на поколение", твърди Иван, който се опълчи на цялата държава, за да спаси кравичката си, която забегна в Сърбия и държавата реши, заради евентуално пренесени болести, да я сложи на дръвника, но… премисли.
 
По негови думите интересът от страна на чужденците към животното не стихва. Само преди десетина дни той получил поредно писмо от Германия с дарение. В него имало пари и картичка.
 
"Въпреки, че мина толкова време хората не са забравили Пенка. Любопитното е, че за нея се сещат повече чужденците, отколкото нашите. Настояват постоянно да подпомагат животното", разказва още Харалампиев. Осемгодишната крава Пенка стана международно известна, след като изчезна от животновъден обект в село Мазарачево на 12 май м.г.
  
Две седмици по-късно тя беше открита в съседна Сърбия. Първи за Пенка се застъпи британският депутат Джон Флак, който през лятото на м.г. я посети лично в селото. В кампанията за спасяване на животното се включи и сър Пол Маккартни. "Ще бъде хубаво тази крава да получи помилване. Не е сторила нищо лошо", написа в социалните мрежи звездата от "Бийтълс".