Нови шарени контейнери се появиха в Пловдив

15 юли 2019, понеделник / 12:58;
Нови шарени контейнери се появиха в Пловдив

Млада пловдивска художничка преобрази контейнери в квартал Смирненски.  С помощта на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!, дамата с псевдоним Flash, разкраси сивите кофи за боклук, за да напомни на гражданите да се замислят за това къде и как изхвърлят своите отпадъци. Само преди няколко седмици контейнери в Кичук Париж бяха трансформирани от други местни артисти от Goldhorn (Златорог), известни с графити рисунките си в Капана. Акцията бе изключително положително приета от гражданите и продължава да се разраства, като предстоят и нови творчески изяви из целия град. Този уикенд в района на МОЛ Пловдив, художничка разкраси първите контейнери в квартала, а до края на седмицата ще се сформира мини-галерия от „експонати“.

„Вярвам в заразяващата сила на добрия пример. Вярвам, че малките стъпки водят до големи промени и че чрез изкуството можем да въздействаме на хората и да ги провокираме да се замислят“, споделя младата артистка. „В дните когато рисувам при мен се спираха майки с деца, както и по-възрастни хора, за да ме поздравят и да разпитат какво се случва, кой и защо го прави. Всички те бяха много позитивно настроени към идеята и споделиха, че има нужда от повече подобни акции. През целия ден ме наблюдаваха граждани от своите балкони, а в края на следобеда слезнаха, за да ме поздравят с усмивка на лица“. Flash често рисува в градска среда и преобразява различни елементи от нея, за да ги направи по- цветни и по този начин в нетипичен за традиционното изкуство контекст директно да провокира ежедневните минувачи. „Обичам града си и искам той да е по-приятен за живеене”, казва художничката и вярва, че наистина успява да го направи малко по-добър.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е платформа, която обединява усилията на активисти, доброволци, граждани, артисти и представители на различни организации, с цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците. За да живеем в по-чист град #БезОтпадъци и за да привлече вниманието на пловдивчани към темата за чистотата в града, през последните два месеца платформата подпомогна разделното събиране на опаковките от храна и напитки на близо 20 мащабни събития в града, създаде насоки как да се организира чисто събитие и проведе няколко публични акции, сред които и представянето на т. нар. Траш патрул, изрисуване на контейнери в различни квартали, почистване на градски пространства. Повече за “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”: Проектът „Аз, Ти, Пловдив“ се осъществява с финансовата подкрепа на The Coca-Cola Foundation. „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е инициатива на пловдивското сдружение БГ Бъди активен и работи в четири направления. Под мотото #ПразнувамеЧисто доброволци на платформата провеждат обучения за организатори на събития и ги насърчават да събират разделно отпадъците по време на големи мероприятия. Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се създават образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да намалят и да събират разделно отпадъците си. Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се организира почистване на различни зони и публични инициативи за насърчаване на чистотата в града под наслов #ПочиствамеЗаедно. Под мотото #ПроменямеЗаедно в края на годината с гражданско участие ще бъдат обновени 2 зони в града. Целта е те да се превърнат в модерни места за срещи или спорт за местната общност. В допълнение, срещу събраните и предадени за оползотворяване опаковки от всички инициативи и събития през годината, на няколко места в Пловдив ще бъдат създадени модерни кътове за сядане.