Обратно към пълната версия на статията »

Емил Радев: Ще работя за приемането ни в Шенген и отпадането на мониторинга за България

Емил Радев: Ще работя за приемането ни в Шенген и отпадането на мониторинга за България
A A+ A++ A

Борим се да влезем в Шенген. Вече осма година сме изпълнили всички условия, но благодарение на няколко държави, които поради вътрешнополитически битки, не допускат България, съвсем несправедливо стоим извън него. Другата битка е за премахване на дискриминационния мониторингов механизъм, който е само за България и Румъния. Това каза евродепутатът от Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Той беше избран за заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. „Това е може би една от най-важните комисии в ЕП и от най-големите – 96 души. Това е комисията, която се занимава с борбата с престъпността, с миграцията, с борбата с тероризма, с прането на пари, Шенген, мониторинговите механизми, върховенство на закона – всичко това е в нейните приоритети”, обясни той.

По повод критиките на Радан Кънев - Радев обясни, че не е имало обструкции спрямо кандидатурата му: „Говорил съм с него и съм му казал, че ако си разменяме репликите във Facebook ,едва ли ще е полезно за българската делегация и политики”, каза той.

Според Кънев кандидатурите за заместник-председател на правната комисия на България и Унгария са знак, че в комисията няма да се търси действителен натиск за реформи и ще бъде „поредната имитация на загриженост”. „Тази комисия е двигател на реформите, свързани и с върховенството на закона, и с нивото на демокрация, и със свободата на медиите, и с борбата с организираната престъпност. И аз и моите колеги отдаваме изключително голямо внимание за тези теми. Тази комисия е доказала, че не прави компромис с нито една държава, с нито един проблем и смятам,че и за в бъдеще тези политики ще бъдат такива. Няма никакви договорки. Може би само в главата на Кънев. Той нито е член на тази комисия, нито е участвал в гласуването, нито е присъствал. Не знам къде и от кого е получил поздравления. България е силна, ако сме единни във всички политики и за съжаление виждам, че в лицето на Кънев няма да получим нужната подкрепа за българските позиции”, каза Радев.

Емил Радев прогнозира, че предстои тежък мандат за Европейския парламент: „Вече две политически сили не могат да приемат решения в ЕП, трябват три или четири. Това ще го видим и следващата седмица при избора на председател на ЕК, ако не бъде отложен. Виждаме, че вече и интересите на държавите членки са коренно различни. Виждаме ясно разделение в политическите семейства, появиха се нови силни играчи и оттук нататък много тежко ще се взимат решения в ЕП. Предстои тежък мандат”.