Обратно към пълната версия на статията »

РЗИ-София е открила несъответствия по отношение качеството на водата в 6 басейна

РЗИ-София е открила несъответствия по отношение качеството на водата в 6 басейна
A A+ A++ A
От собствениците на откритите басейни се изисква в началото на сезона да дават тридневни проби на Регионалната здравна инспекция, а след  това - да правят и самостоятелни проби. Нико Стоянов - филтърен техник и химик на един от басейните в София, обясни за БНР, че във водата се поставя натриев хипохлорид и други добавки в зависимост от РН. Слагат се и препарати против водорасли.

„Отделно правим наше си следене - четири пъти на ден се взимат проби с лакмус и се вижда каква е хлорта, какво е РН, за да може да се държи в норми“.

Киселинността на водата трябва постоянно да се контролира, защото се променя много бързо например след дъжд или продължителни горещини. Бистрата вода е критерий, че водата в басейна се поддържа.

„На един мръсен басейн нямате видите дъно, плочки, фуга. Препоръчваме преди да се влиза в басейна да се вземе душ…“.

На откритите басейни най-много хора се събират в събота и неделя. Спасителите препоръчват се да не се влиза в басейна около час-два след обилен обяд и да не се консумира алкохол.

В 6 басейна в столицата са открити несъответствия по отношение качеството на водата по химични показатели. Два от тях имат несъответсвия и по микробиологични показатели. Това съобщи в предаването "Хоризонт до обед" Мариана Петрова- главен инспектор отдел "Здравен контрол" в Регионална здравна инспекция - София:

„Държавният здравен контрол в плувните басейни се извършва системно, без предварително уведомяване. За София са вписани 48 открити плувни басейна. Към момента те са обхванати с 96 проверки в тях и над 140 проби, плюс тези, които са с тридневните поредни проби преди пускането им в експлоатация. Към днешна дата имаме констатирани 6 несъответствия по химични показатели. Два от тях имат и микробиологични показатели. Задължително спираме басейна, без източване на водата, временно, до отстраняване на несъответствието, когато имаме отклонения по микробиологични показатели и по специфични химични показатели, които в определена комбинация и концентрация са не е както трябва“.

Колкото по-бързо успее управителят да приведе качеството на водата в съответните норми, толкова по-бързо и самият басейн подновява работата си, допълни Петрова, но подчерта:

„За микробиологията, като техническо време и обработка на анализа, се изискват три дни“.

РЗИ вече има връчени предписания със задължителни мероприятия, както и едно временно спиране на експлоатацията на басейн. Досега са постъпили и 4 сигнала за неизрядна хигиена от страна на ползващи басейните:

„Два вече са отработени, но те са неоснователни. Доказано е, взети са проби, анализите се излезли и, съответно, водата е в нормата… Другите два в момента се обработват и се изчакват изследванията на водата“.

Собствениците или управителите на откритите басейни осъществяват ежедневен контрол на активната реакция и остатъчния хлор във водата. Стойностите се отбелязват в дневник, който се предоставя при поискване от контролните органи, допълни Петрова.