Обратно към пълната версия на статията »

Нинова: Алтернативата на ГЕРБ е - публичен регистър, без мъртви души, машинно гласуване, видео наблюдение

Нинова: Алтернативата на ГЕРБ е - публичен регистър, без мъртви души, машинно гласуване, видео наблюдение
A A+ A++ A

Ние, от „БСП за България“, последователно и твърдо сме за машинното гласуване. Смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите и подмяна на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава. В навечерието на подписването на Конституцията ГЕРБ за пореден път си позволяват да нарушават конституционни принципи – на демокрация, правова държава и право да свободен избор.

Винаги, когато сме обсъждали изборните правила, за последен път само преди 5 месеца, отново водехме този дебат, сме казвали, че преди избори не бива да се променя Изборният кодекс. Управляващите си позволяват отново, само 3 месеца преди избори, да променят правилата в движение, без да се съобразяват с обществената реакция и с общественото мнение. Затова предприехме тази стъпка - да не се регистрираме в пленарна зала, за да не се променя Изборният кодекс и да се отменя машинното гласуване.

Винаги при тези дебати сме предлагали алтернативи – да се направи публичен регистър, с който да се изчистят мъртвите души, машинно гласуване, видео наблюдение. Водили сме този дебат дни наред в парламента и сме го защитавали с аргументи. На техните предложения сме давали алтернатива и винаги на инат са отхвърляни всички предложения на левицата. Ние имаме своята позиция и я отстояваме с всички възможни парламентарни норми на поведение. Поведението на ГЕРБ с отмяна на преференции и на машинно гласуване е последователно по пътя на антидемократичния процес в България. Ние сме последователни в защитата на демократичните правила и правовата държава.