Обратно към пълната версия на статията »

Борисов отсече идеята за намаляване на ДДС

Борисов отсече идеята за намаляване на ДДС
A A+ A++ A

Властта затваря темата за намаляване на данък добавена стойност. Разговорите по нея се прекратяват, защото противоречат на една от точките в коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединени патриоти",  а именно в рамките на мандата на това правителство данъчните закони да не се променят. Това обяви премиерът Бойко Борисов след днешния Коалиционен съвет.

Като причина за това той изтъкна един от членовете на коалиционната програма, който изисква данъчното законодателство в рамките на този мандат да не бъде променяно. Борисов призова темата да не се дебатира повече, тъй като всеки апел за намаляване на ДДС влизат в разрез с коалиционното споразумение.

ДПС се обявиха за намаляване ДДС върху книгите, лекарствата и хранителния сектор и започнаха разговори и консултации с представителите на различните браншове. БСП също се обявиха за намаляване на ДДС. Те внесоха в парламента законопроект, с който  предлагат намаляване на ДДС за брашното, хляба, месото, яйцата и млякото на 5 процента и за лекарствата на 9 процента. На последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество  правителството, бизнесът и синдикатите се обединиха против това предложение. Финансовият министър Владислав Горанов определи предложената промяна като най-грешният инструмент за постигане на справедливост и предупреди, че намаляването на ДДС ще изисква задължително вдигане на осигуровките.