Обратно към пълната версия на статията »

По-нисък ДДС няма да смъкне автоматично цените, твърди заместник на Дянков

По-нисък ДДС няма да смъкне автоматично цените, твърди заместник на Дянков
Владислав Горанов посъветва Десислава Атанасова да не се изказва по финансови въпроси, така както Симеон Дянков не говори за „специфични здравни дейности". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ако финансовата политика на България се определя от Министерството на финансите, няма да има намаляване на ДДС за лекарствата, заяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Той потвърди думите на вицепремиера Симеон Дянков от вторник, че няма да има диференциране на ДДС в никой сектор, след като в сряда министърът на здравеопазването Десислава Атанасова отново настоя за по-ниска ставка на лекарствата.

Атанасова обясни, че все още Министерски съвет не е обсъждал бюджета за следващата година, предстоят и промени в законите включително и в Закона за ДДС и има шанс да бъде намален ДДС за лекарствата.

В интервю за „Нова телевизия" Владислав Горанов я посъветва да не се изказва по финансови въпроси, така както Симеон Дянков не говори за „специфични здравни дейности".

Зам. финансовият министър е категоричен, че намаляването на данъка не означава автоматично сваляне на цените на съответната стока.

Обикновено това бил краткосрочен ефект, след което производители и търговци просто започвали да печелят повече.

По повод финансовото състояние на общините Владислав Горанов изрази мнение, че те са по-скоро добре, защото намаляват дълговете им.

Зам.-министърът посочи, че политиката на министерството е по-скоро да стимулира доброто управление, отколкото „да наказва лошите". Владислав Горанов е категоричен, че не може да се каже, че лошо се справят с финансите си само кметовете, които не са от ГЕРБ.

Той потвърди, че увеличение на пенсиите ще има от следващата година, като неговото мнение е, че то трябва да е пропорционално, а не диференцирано. Тепърва обаче започвали дискусиите по темата.

Владислав Горанов не скри, че желанието на министъра на земеделието Мирослав Найденов да контролира цените на храните не е добър ход, тъй като всяка подобна намеса обикновено се връща върху потребителите.

По повод ситуацията в БДЖ заместник-министърът заяви, че държавната месечна субсидия на железниците вече е възобновена, но полагащите се за месец юли 14 млн. лева няма да бъдат изплатени.

„Ние не отричаме важността на железопътния транспорт, но трябва мениджмънтът на дружеството да осъзнае, че не може да представя сметки на правителството и то да ги плаща, без да полага необходимите усилия да балансира финансовите потоци на дружеството", каза Владислав Горанов и определи действията на холдинга като „извиване на ръцете на финансовото министерство".

Той уточни, че имотите на БДЖ, с които ще бъдат компенсирани плащанията към държавата, ще бъдат предоставени на местните власти и държавни агенции, които имат интерес към тях.

„Така те ще бъдат много по-полезни, вместо да стоят неоперативни, без да носят никаква полза на дружеството," посочи Владислав Горанов.

#Министерство на финансите #Владислав Горанов #Симеон Дянков #Десислава Атанасова #ДДС #Закон за ДДС