Обратно към пълната версия на статията »

Столичната община удължава срока на концесия за спортни терени

Столичната община удължава срока на концесия за спортни терени
A A+ A++ A

Столичната община търси инвеститори, които да възстановят и стопанисват пустеещи стадиони и спортни зали в София. За целта общината ще може да ги преотдава по линията на публично-частното партньорство за по-дълъг срок – до 30 години, а не до 10 г. както беше досега. Това обяви по време на пресконференция зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев, предаде БГНЕС.

„Необходимостта от тази наредба се определя от Закона за физическото възпитание и спорта и който дава възможност за едно по-дългосрочно отдаване и партниране със спортните клубове. Големият проблем при стопанисването на спортната база е, че клубовете не могат да направят необходимите инвестиции, тъй като ограниченията до този момент бяха от Закона за общинската собственост и максималният срок беше 10 години. С новия закон той се увеличава до 30 години“, каза зам.-председателят на СОС Николай Стойнев и добави, че от днес проектонаредбата ще бъде качена в сайта на общината, където тя ще бъде подложена на обществено обсъждане.

Според него по този начин пустеещите от години стадиони в кв. „Горубляне“ и „Мировяне“, както и недовършената спортна зала в „Люлин“ ще имат шанс да намерят своя нов стопанин, който да има възможността и да избие направената инвестиция в тях.

Анатоли Илиев, който е общински съветник и зам.-председател на комисията по спорт в СОС каза, че тази наредба ще облекчи клубовете и федерациите при кандидатстване, както и ще даде възможност за предоставяне на безвъзмездно предоставяне на спортни съоръжения за срок до 10 години без търг, като при повече желаещи за даден терен ще се провежда конкурс, чиято цел ще е да оцени инвестиционните програми на кандидатите.

За по-дългия период ще се провежда задължителен конкурс.

„Едно от задължителните изисквания е да се осигури безплатно използване на базата от столичани и при инвестициите трябва да се създадат условия за достъп на хора в неравностойно положение“, добави още Стойнев.

По отношение на управлението на басейните в училищата, Илиев каза, че в Наредбата е заложена точка те да се отдават облекчено на спортните клубове.

„Басейнът трябва да е на разположение на учениците, а когато той не се използва от тях, стопанинът трябва да предоставя по мин. 4 часа възможност на граждани да го използват безплатно, а в останалото време може да провежда платени занимания“, уточни Илиев.

Желаещите да стопанисват спортно съоръжение общинска собственост до 10 години могат да бъдатюридически лица на бюджетна издръжка, неправителствени организации с идеална цел, училищни настоятелства, а за по-дългия срок – спортни клубове, федерации и спортни обединения.

Стана ясно още, че през последната година са били изградени 120 детски и спортни площадки в различни райони на града. Също така към момента в столицата са построени повече от 60 стрийт фитнеса и в момента се работи по проект за реализиране на 6 локални спортни зали в терените на различни училища в София.