Обратно към пълната версия на статията »

Петима арестувани при спецакцията срещу лихварите в Берковица

Петима арестувани при спецакцията срещу лихварите в Берковица
A A+ A++ A

При мащабна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в Берковица е разбита организирана престъпна група, която се е занимавала с лихварство.

Участниците в нея живеят в ромската махала Раковица, а част от тях са жители и на видинското село Арчар.

При спецакцията са претърсени няколко къщи и са иззети веществени доказателства, сред които и 2 килограма злато.

Арестувани са петима души. Те са членове на местния клан „Дренчовците".

При акцията са иззети и луксозни коли, за които ще се проверява с какви средства са купени. Проверка ще има и за законността на къщите, собственост на клана. Задържаните имат и дълги криминални досиета.

Иван Гешев, зам. главен прокурор: Демонстрират висок стандарт, живеят по начин, по който много хора могат да им завидят. Луксозни коли, луксозни къщи, които най-вероятно ще се окажат незаконно построени. Давали са пари под лихва основно. Съответно схемата е следната: даваш един лев днес, до края на месеца дължиш няколко хиляди. До края на годината стават десетки или стотици хиляди. Защото процента на лихвата е дневен, не месечен, и е огромен. В резултат на това се оказва, че ти в края на месеца дължиш една сума, която не можеш да платиш и се прави всичко възможно да ти се вземе всичко, с което разполагаш.
Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Робство е силно казано, но тези хора са поставени под зависимост, за да могат да си покрият дълговете. Ползвали са ги за незаконни действия, принуждавали са ги да вършат престъпления.