Обратно към пълната версия на статията »

Северна Македония вече има първия си електрически автомобил

Северна Македония вече има първия си електрически автомобил
A A+ A++ A

Негов създател е компания от Скопие, която реставрира ретро коли. С помощта на субсидия от държавен фонд за иновации известната в миналото "Застава" е превърната в електрическо возило.

Този проект среща миналото с бъдещето. Интересно е, че компания, която се занимава с ретроавтомобили, е решила да даде на един от тях чисто нов живот. Избрана е кола, произвеждана по лиценз на Фиат в сръбския град Крагуевац по времето на бивша Югославия. Тя е копие на Фиат 600 - известната Застава 750. След реставрацията бензиновият двигател е заменен с електрически. Новият автомобил ускорява от 0 до 100 км/ч. за 10 секунди. Скоростта е ограничена до 120 км/ч.

Милорад Китановски, директор на "ББ Класик Карс": Автомобилът има много по-голяма мощност и възможности за постигане на по-висока скорост, но ние ограничихме скоростта до 120 км/ч.

Електрическият двигател е доставен от Германия. Акумулаторът на колата се зарежда за три часа.

Милорад Китановски, директор на "ББ Класик Карс": В момента са нужни три часа за зареждането на акумулатора.

За тези три часа ще се изхарчи едно евро за 10 киловата, какъвто е капацитетът на акумулатора. За по-малко от едно евро ще можем да изминем 150 км.

В Северна Македония, както и другаде, страдат от замърсяване на въздуха и основен фактор са вредните емисии от автомобилите. Властите обмислят да въведат субсидии за покупка на по-екологични коли.