Обратно към пълната версия на статията »

Повече време за оценяване на матурата на зрелостниците

Повече време за оценяване на матурата на зрелостниците
A A+ A++ A

Вариант 1 се падна на изпита по математика от Националното външно оценяване след 7 клас. Учениците решаваха 25 задачи, 17 със структуриран отговор с четири възможности, от които само един е правилен; 5 - с кратък свободен отговор, а 3 - с разширен свободен отговор.
 
Всяка задача ще се оценява с брой точки, който съответства на спецификата, трудността и логиката на решението на задачата, като максималният брой точки от теста е 100. 
 
Междувременно стана ясно, че от днес започва оценяването на писмените работи от изпита по Български език и литература на седмокласниците, което по план е трябвало да започне утре. Това обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова след като беше изтеглен вариантът за изпита по математика.
 
Ето какво още каза Михайлова: „Благодарение на усиления труд, който положиха и комисията по засекретяване и разсекретяване, и техническата комисия със сканирането на писмените работи, дните за проверка се увеличиха с един. Още в късните часове снощи всички регионални управления бяха информирани да имат готовност да започнат оценяването на писмените работи. Когато всички са отговорни, когато има добра и стройна организация, не смятам, че има място за притеснения. Ще бъдат изпратени критериите за оценяване по Български език и литература, както и съответните указания за проверка на председателите на комисиите по оценяване. Надявам се този процес по оценяване също да бъде добре организиран и да протече нормално, а най-вече и учениците да бъдат удовлетворени от оценките си”.
 
Над 61 000 са седмокласниците тази година, които ще кандидатстват за близо 2500 паралелки. Резултатите от Националното външно оценяване след 7 клас ще са готови до 27 юни, а от 3 до 5 юли ще се подават документи за участие в класирането.